Русия остана сама в Г-8

0
Русия остана сама в Г-8

Г-8 не можа да изключи Русия от редиците си, тъй като такава процедура просто не съществува. На страните от Г-7 им се наложи да обявят, че спират собственото си участие в Г-8, за да се замрази този формат.

Ръководителите на Г-7 прекратиха участието си в Г-8, “докато Русия промени поведението си и докато бъде възстановена среда, благоприятна за конструктивен диалог”.

От Москва реагираха спокойно на новината. „Г-8 е неформален клуб и там няма членски карти и никой не може да изгони някого от него”, заяви руският външен министър Сергей Лавров и допълни, че ако „Осмицата” е изиграла ролята си, а мнозина са на това мнение, то всички икономически и финансови въпроси се решават на Г-20. Г-8 е имала смисъл преди всичко за диалог между водещите западни държави и Русия и щом Западът е решил, че клубът е изиграл ролята си, нека бъде така, няма да е голяма беда ако той никога повече не се събере, каза още Лавров.

Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ потвърдиха подкрепата си за украинския народ, който се стреми да възстанови единството си, демокрацията, политическата си стабилност и икономическото си благоденствие”, се посочва в комюникето от срещата на Г-7 в Хага, където вчера приключи срещата на върха за ядрената сигурност. В документа също така се казва: „Подкрепяме желанието за промени на украинското правителство и стремежа му да отвори нова страница в историята на страната посредством конституционна реформа, свободни и честни президентски избори през май, защита на човешките права и зачитане на националните малцинства.” В подкрепата за Украйна централна роля се предоставя на Международния валутен фонд, който ще помогне да се избегнат проблемите в украинската икономика и за интегрирането на страната като пазарна икономика. На Украйна се препоръчва възможно най-скоро да сключи споразумение с МВФ чиято подкрепа ще бъде със съдействието на Световната банка, нейните международни институции и ЕС, се казва още в комюникето.

Г-7 също така се отказа и от участие в срещата на външните министри от Г-8 в Москва през април и обяви намерението си да започне консултации на министрите на енергетиката от Г-7 за гарантиране на “взаимна енергийна сигурност”.

Страните от Г-7 предупредиха Русия, че са готови да засилят санкциите в случай на ескалация в Украйна. Г-7 планира да проведе среща на високо равнище в Брюксел през юни, а не, както беше предвидено, в Сочи и във формата Г-8, отбелязва Ройтерс.

“Изглежда, има съгласие за най-важните сектори за санкции - енергетиката, банките и финансите, оръжията”, посочи високопоставен американските представител. “Приемането на подобни санкции би засегнало цялата икономика и всеки признава, че за това се плаща цена. Само че тази цена ще бъде много по-висока за руснаците, които ще загубят повече от изолацията на глобално равнище”, допълни същият анонимен източник пред АФП.

Русия е готова да продължи контактите си с групата от Г-8 на всички равнища, включително и на най-високо, каза говорителят на руския президент Владимир Путин. Нежеланието на останалите ни партньори да продължаваме диалога и сътрудничеството е “контрапродуктивно както за нас, така и за самите тях”, подчерта Дмитрий Песков. Ние сме готови да разговаряме с тези, които искат, особено по глобални въпроси като борбата с наркотиците и тероризма, добави той.

Песков повтори изразената вече руска позиция, че тъй като руският Черноморски флот, базиран в Крим, вече не е на украинска територия, няма правни основания Украйна да продължи да получава руски газ по преференциални цени, още повече че Киев не плаща старите си задължения

Говорителят на Путин отхвърли твърденията на западните страни, че Русия трупа войски по границата с Украйна.

Подобни твърдения, основани на някакви “свои данни”, за съжаление се отнасят не само до обстановката по границата, но касаят и редица други въпроси и “далеч не спомагат за нормализиране на обстановката”, отбеляза Песков.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари