Георги Рачев: Истинският плаж ще е от юни

2
Президентът, дипломати и министър Евтим Милошев дадоха старта на туристическия сезон в Стария град в Несебър
Президентът, дипломати и министър Евтим Милошев дадоха старта на туристическия сезон в Стария град в Несебър Снимка: bTV / стоп кадър

Президентът, дипломати и министър Евтим Милошев дадоха старта на туристическия сезон в Стария град в Несебър

Туристическият сезон вече е открит, а като по поръчка дъждовете по Черноморието засега спират.

Официалният старт бе даден в петък от президента Румен Радев, министъра на туризма Евтим Милошев и кмета на Несебър Николай Димитров на фона на несебърската ривиера в подстъпите на крепостната стена Стария град. Присъства и дипломатическият корпус в България.

След церемонията, предшествана от традиционния танц на девойка с пита, гостите разгледаха старата част на града, който е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. А президентът Радев поздрави дипломатите на английски.

Несебър е вече пълен с туристи, но реалният старт на сезона малко ще закъснее - докато времето трайно се оправи.

Истинският плаж ще е от юни, каза пред “24 часа” климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев.

Но по Черноморието още от вторник ще е слънчево и приятно, докато над Западна България все още има валежи и ще е сравнително хладно

По морето максималните температури трайно ще преминат 20 градуса, а към 25 и 26 май вече ще са летни - около 25°. По-ниските минимални обаче показват, че още сме в късната пролет - те ще са от 14 до 16 градуса.

Разбира се, няма да е като през август - слънцето да изгрее и да залезе без облаче. Ще има облачност и по морето, но няма да е това, което беше. Досега температурите бяха 15-16°, колкото е и на морската вода”, обясни проф. Рачев.

Предстои продължително затопляне и към края на месеца водата ще достигне 20°, а на плиткото може и малко отгоре. Юни ще посрещнем с топло, слънчево и хубаво време по българското черноморско крайбрежие.

Всички плажове са готови за летния сезон - те са обезпаразитени, почистени, снабдени са с необходимите съоръжения и е набран персонал за тях, каза Кирил Спасов, зам.-шеф на Асоциацията на концесионерите на черноморски плажове.

Цените на чадърите и шезлонгите ще са миналогодишните

Когато започна пандемията, правителството даде възможност на концесионерите и наемателите да платят с 50% по-ниски такси на държавата срещу намаление със съответния процент на таксите за плажни принадлежности. Първата година десетина плажа се възползваха, но после никой не е повторил, защото излезли на загуба, обясни Спасов.

22 плажа по Черноморието тази година са носители на “Син флаг” - международно признатия сертификат за екологичност. Това е едва 6-7% от всичките около 300 български плажа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари