Виктор Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

0
Президентът Петер Пелегрини посочи, че е успял да разговаря със словашкия премиер
Президентът Петер Пелегрини посочи, че е успял да разговаря със словашкия премиер Видео: bTV

Президентът Петер Пелегрини посочи, че е успял да разговаря със словашкия премиер

Словашкият премиер Роберт Фицо е на косъм от смъртта два дни след опита за убийство, който предизвика шокови вълни в Европа. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан пред общественото радио, предаде Ройтерс.

"Молим се за премиера и подкрепяме Словакия. Пожелаваме му бързо възстановяване и завръщане на работа. Роберт Фицо е между живота и смъртта“, заяви Орбан, предаде bTV.

Вчера вицепремиерът на Словакия Роберт Калиняк съобщи, че премиерът на страната е в тежко състояние и е твърде рано да се каже дали ще се възстанови.

Опитът за убийство на министър-председателя Роберт Фицо предизвика шок в цяла Европа.

Покушението беше първият по-голям опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години и предизвика международно осъждане. Политически анализатори и законодатели твърдят, че това е разкрило все по-нестабилния и поляризиран политически климат както в Словакия, така и в цяла Европа, отбеляза Ройтерс.

"За съжаление все още не мога да кажа, че печелим или че прогнозата е положителна, защото степента на нараняванията, причинени от четирите огнестрелни рани, е толкова голяма, че на организма все така ще бъде трудно да реагира", заяви Калиняк.

Министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок посочи стрелецът, на когото полицията повдигна обвинение в опит за убийство, е действал сам, а преди това е участвал в антиправителствени протести.

"Това е вълк единак, който се е радикализирал в периода след президентските“, заяви Ещок.

Заподозреният е посочил като причина за нападението политиката на правителството по отношение на Украйна и плановете му да реформира обществената телевизия и да премахне специалната прокуратура, добави словашкият вътрешен министър.

Мириам Лапуникова, директорката на Университетската болница "Ф. Д. Рузвелт" в Банска Бистрица, където е приет Фицо, заяви, че 59-годишният министър-председател е претърпял петчасова операция с два екипа за лечение на множество огнестрелни рани.

"Към този момент състоянието му е стабилизирано, но наистина е много сериозно, той ще бъде в интензивното отделение", каза тя пред журналисти.

По-късно съюзникът на Фицо и новоизбран президент на Словакия Петер Пелегрини каза, че е успял да разговаря за кратко с премиера в болницата.

"Той е в състояние да говори, но само няколко изречения, тъй като е много уморен, защото приема някои лекарства", каза той пред журналисти.

Словашкият президент Зузана Чапутова призова към успокояване на политическото напрежение. На свой ред Пелегрини призова партиите в Словакия да преустановят или да смекчат агитацията си за изборите за Европейски парламент следващия месец.

"Ако има нещо, от което народът на Словакия се нуждае спешно днес, то това е поне основен консенсус и единство между политическите представители на словашките граждани", каза Пелегрини, който спечели изборите през април.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -9
    1
    Каквото повикало
    Себеподобните изведнъж се загрижиха за живота им. Нали уж бяха набедени за """лидери"" на Европа, а наоълниха гащите при показване на народната любов към тях. Ами това заслужават - куршума и ковчега
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари