Русия: Финландия ще бъде първата жертва в случай на конфликт между Русия и НАТО

5
Михаил Улянов: Живяхме в мир и изведнъж те се оказват между Русия и НАТО
Михаил Улянов: Живяхме в мир и изведнъж те се оказват между Русия и НАТО

Михаил Улянов: Живяхме в мир и изведнъж те се оказват между Русия и НАТО

"Москва не вижда никаква полза за Финландия от присъединяването на страната към НАТО, тъй като в случай на военна ескалация между Русия и алианса, тази страна ще пострада първа". Това е заявил постоянният представител на Русия в международните организации във Виена Михаил Улянов в интервю за РИА Новости, цитиран от Фокус.

Според Улянов Москва традиционно гледа на своя съсед като на "неутрална и като цяло приятелска страна", с която поддържа добросъседски отношения. Въпреки това, заявява той: "влизането на Финландия в НАТО насърчи Русия да предприеме определени стъпки и преди всичко да възстанови Ленинградския и Московския военен окръг".

"Тоест винаги ще има ответни мерки. Просто не разбирам каква полза има Финландия от това. Живяхме в мир и изведнъж те се оказват между Русия и НАТО, като неразделна част от алианса, но те са наши съседи и не дай си Боже, ако има влошаване, тогава първа ще пострада самата Финландия. Наистина не бих искал това, разбира се“, подчертава Улянов.

Дипломатът припомня още, че Съединените американски щати и Финландия подписаха споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, според което американската армия ще има достъп до военни съоръжения на територията на своя съюзник.

"Това вече е сериозно предизвикателство", подчертава Улянов.

Финландия стана член на НАТО на 4 април 2023 година, а в средата на декември Хелзинки подписа споразумение с Вашингтон за укрепване на сътрудничеството в областта на отбраната.

След това посланикът на Финландия Анти Хелантер беше привикан в Министерството на външните работи на Русия, където му е съобщено, че "Москва няма да остави без отговор натрупването на военния потенциал на алианса на нейната граница, както и че ще предприеме необходимите мерки за оспорваните решения на Хелзинки", припомня руската агенция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    9
    Димитър Кънев
    Финландия е държава благодарение на СССР и Русия. Да не го забравят.
  • 1
    8
    Бг
    Фините имат много да връщат на тези неофашисти и ще го направят с кеф.
  • 5
    7
    до 5
    Пропусна да напишеш, че тогава Финландия загуби 10% от територията, а СССР се сдоби с Карелия.:)
  • -7
    6
    До номер четири
    Не си прав, всяка страна с диктаторски режим режим я приятелски настроена към Империята на злото, оглавявана от дужджето диктатор. Поне на първо място се сещам за 3-4 такива държави, достигнали върха в своето развитие - Северна Корея, Сирия, Судан
  • -5
    5
    Русенец
    Представа си нямате колко мощна военно е Финландия. Ще има "идат като тигри, бягат като овци"... модерно въоръжение и собствено производство, всяка година 27000 мъже минават военно обучение, скоро ще имат 64 изтребителя F-35, и т.н. Те се готвят да посрещнат пиянките от 1940-та година. Зимната война от 1939-40 година: Финландия има 25 904 загинали или изчезнали 43 557 ранени, загубени 20 – 30 танка, 62 самолета. Съветския съюз има 126 875 загинали или изчезнали 188 671 ранени. 3543 танка, 261 – 515 самолета.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари