Финландците избират нов президент в ерата на НАТО

1
Ако никой не събере повече от 50% от подадените гласове днес, ще се проведе балотаж
Ако никой не събере повече от 50% от подадените гласове днес, ще се проведе балотаж

Ако никой не събере повече от 50% от подадените гласове днес, ще се проведе балотаж

Финландия избира нов президент , който да ръководи страната в новата ѝ роля в НАТО, след като скъса с десетилетия на необвързаност, за да се присъедини към западния отбранителен съюз в отговор на инвазията на Русия в Украйна.

Приемането на скандинавската страна в НАТО миналата година предизвика заплахи за „контрамерки“ от нейния огромен руски съсед. През декември Финландия затвори цялата си граница с Русия в отговор на нарастващия брой мигранти, които се опитват да преминат. Москва отрече финландските обвинения, че води целенасочена кампания.

И деветте кандидати обещават твърда позиция спрямо Русия, ако бъдат избрани за президент. Човекът на позицията ръководи външната политика и политиката за сигурност в тясно сътрудничество с правителството и представлява страната на срещите на НАТО, като същевременно действа и като главнокомандващ на финландските Сили за отбрана.

Александър Стуб от дясноцентристката "Национална коалиция" се очертава като фаворит, като последните социологически проучвания му дават подкрепа от 22-27% на първи тур, точно пред либералния член на "Зелената партия" Пека Хаависто, който събира около 20-23%.

Юси Хала-ахо от националистическата "Партия на финландците" не изостава много от Хаависто с 15-18%.

Управителят на Банката на Финландия Оли Рен и еврокомисарят от социалдемократите Юта Урпилайнен са сред другите шестима кандидати от целия политически спектър.

Ако никой не събере повече от 50% от подадените гласове днес, ще се проведе балотаж между първия и втория кандидат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари