Русенци се окопитиха. Край на опашките пред банки

0
Русенци се окопитиха. Край на опашките пред банки

Постоянното присъствие на по 10-20 човека пред офисите на Първа инвестиционна банка в петък и в понеделник изчезна. Тенденцията е започнала още във вчерашния следобед, съобщава "Топ новини".

Днес пред всички офиси на банки в централната част на Русе бе спокойно, нямаше необичайно голямо раздвижване и в тях.

Слуховете за фалити и нeстабилност на банковата система у нас предизвикаха дори арести в цялата страна, като в Русе показно бе задържан Венцислав Ангелов - Чикагото, който бе освободен след само 24 часа престой в ареста и без повдигнати обвинения.

Ситуацията предизвика и коментари относно финансовата грамотност на българина. Междувременно Регионалната библиотека "Любен Каравелов" стартира проект, който се оказва, че ще е особено полезен именно в този момент.

"Забавна финансова грамотност за деца и младежи" се явява продължение на инициативата на културния институт от миналата година, когато русенци на възраст между 15 и 28 години получиха по достъпен начин много полезна информация за различните финансови услуги.

И през тази година финансирането на проекта идва от международната нестопанска организация EIFL - Electronic information for libraries /Електронна информация за библиотеки/ по програма PLIP - Public Library Innovation Programme /Програма за иновации в библиотеките/. Стойността му е 20 000 долара. Вече е закупена техника - лаптопи, таблети, смартфони, които вече влизат в употреба по време на обученията с децата и младежите, уточни директорът на библиотеката в Русе Теодора Евтимова.

Децата до 14 години се очаква да придобият навици за отговорно отношение към парите и умения да се харчат разумно, като ще бъдат запознати с четирите основни стълба на финансиране - спестяване, харчене, даряване, инвестиране.

Младежите и студентите до 24 г. ще научат повече за основните банкови услуги - разплащателни сметки, влогове, депозити, дебитни и кредитни карти, различните видове кредити и т.н.

По всичко личи, че особено с оглед на ситуацията напоследък, ползата от подобни инициативи е голяма, сподели екипът на проекта.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари