Русенци почетоха паметта на пожарникарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг

2
Благодаря ви за всеотдайните усилия, които полагате всеки ден в името на това да спасявате животи
Благодаря ви за всеотдайните усилия, които полагате всеки ден в името на това да спасявате животи Снимка: Областна администрация - Русе

Благодаря ви за всеотдайните усилия, които полагате всеки ден в името на това да спасявате животи, написа областният управител

С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя в Русе почетоха паметта на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари.

На церемонията, която се състоя пред сградата на Първа районна служба по пожарна безопасност и защита на населението, присъстваха представители на Областната администрация. „Възхищавам ви се! Благодаря ви за всеотдайните усилия, които полагате всеки ден в името на това да спасявате животи. Екипността и борбеният дух, мъжеството и храбростта, които демонстрирате са пример за отговорното ви поведение и еталон за всички нас“, написа областният управител Анатоли Станев в приветствието си до огнеборците. Той подчерта и значението на множеството програми за национално и европейско финансиране, чрез които може да се осигури закупване на техника и обновяване на сградния фонд. Именно по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния бе цялостно рехабилитирана сградата на Първа пожарна в Русе.

Със сваляне на шапки служителите в системата на пожарната безопасност и защита на населението в Русе отдадоха почит на девет свои колеги, загинали през годините в изпълнение на служебния си дълг. Седем от тях са дали живота си по време на спасителни действия през 1944 година, а последният случай е отпреди пет години в Бяла, когато загина младши инспектор Николай Николаев. Припомняме и имената на останалите загинали огнеборци от Русенско. На 18-и декември 1944 година при ликвидирането на пожар в „Петрол“ са загинали Ангел Йорданов, Пеню Драганов, Никола Кутинчев, Тончо Гецов, Марин Ников, Атанас Сакаджиев и Минко Петров. На 12-и май 1979 година при пожар в Локомотивно-вагонния завод умира и Михаил Чубуров.

По време на церемонията със заповеди на служебния заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев бяха наградени четирима служители на РДПБЗН, а със заповед на директора на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов още петима. Наградените лица от министъра са: инспектор Сергей Кръстев, младшите инспектори Тихомир Ангелов, Васил Цветков и Детелин Русев. Наградени от директора на ГДПБЗН са младшият експерт Явор Атанасов, Цветелин Недев, който е водач на специален автомобил I степен, младши инспектор Петър Кирилов, Цанко Байчев, който е отчетник по планиране в сектор „Административен“ и младши експерт Тодор Белчев.

Проявата се организира ежегодно и е част от честванията на професионалния празник на българските пожарникари, които се провеждат през „Седмицата на пожарната безопасност“.

От началото на годината екипите от РДПБЗН - Русе отчетоха, че са реагирали общо на 1294 броя сигнали за възникнали произшествия, срещу 803 броя за същия период на 2021 година, което е увеличение с 61%. Пожарите с нанесени преки материални загуби са 200 броя, като за същия период на 2021 г. те са били 157 броя, което е увеличение с 27%. И през настоящият период се запазва неблагоприятната тенденцията за най-голям процент възникнали пожари в жилищно стопанство, дейности на домакинства. Делът там е малко над 56%. 18,5% от всички произшествия са свързани с транспорта и складовите площи, 8% ВиК и сметосъбиране, 7% селско стопанство и рибно стопанство и по 2,5% се падат на енергетиката, горското стопанство и хотелиерството.

На събитието присъства и кметът на Община Русе Пенчо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -6
    1
    Кой е запалил през 1944
    този голям пожар в Русе ? Тогава са вилняли фашистите !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари