Русенци отбелязаха деня на храброста

0

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров приветства жителите и гостите на Русе по случай Деня на храбростта и празника на Русе.

Той се обърна към присъстващите с думите: „...Има дати в Българската история, които изпълват сърцата ни с гордост… Днес, ние свеждаме глави пред знамената на българската бойна слава, пред паметта на хилядите наши деди, жертвали живота си за свободата, независимостта и обединението на България. Българският народ пази в своята историческа памет безчет подвизи и имена на герои…

Г-н Григоров постави акцент и върху множеството славни победи в Сръбско-българската война, блестящата защита на Съединението, мълниеносната атака срещу Османската империя през октомври 1912 г., обсадата и падането на Одринската крепост, което е и най-значимото събитие в началото на миналия век.  „В началото на XX век родната армия се превръща в най-сериозната военна сила на Балканския полуостров, с която са принудени да се съобразяват не само съседите, а и Великите сили!“ заяви губернаторът.

Областният управител спомена още множество славни моменти от родната памет, като отбеляза, че независимо от нанесения жесток удар с ограниченията на Ньойския мирен договор, Българската армия постига редица впечатляващи победи и по време на Втората световна война.

В края на словото си г-н Григоров отправи призив настоящия празник да продължава да ни обединява като народ, защото историята е доказала, че когато сме единни и родината ни е силна.

След словото на областния управител реч беше произнесена и от директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов. В чест на светлата дата беше строена Почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха още заместник областният управител на област Русе г-н Валентин Колев, народните представители г-н Пламен Нунев, г-жа Светлана Ангелова, г-н Андриан Райков, г-н Искрен Веселинов, г-н Пенчо Милков, г-н Георги Стоилов и г-н Бюрхан Абазов, генералният консул на Руската Федерация в Русе г-н Андрей Громов, председателят на Общинския съвет  и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ чл. кор. проф. д.т.н Христо Белоев, кметът на община Русе г-н Пламен Стоилов, заместник-кметовете г-жа Наталия Кръстева, г-жа Даниела Шилкова, д-р Страхил Карапчански и г-н Иван Григоров, общински съветници, граждани и гости на града.

Водещ на събитието беше г-н Любомир Кънев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари