Русенският митрополит Наум гостува на Вселенския патриарх Вартоломей

0
Богословска книга, преведена на български език, беше официално представена във Вселенската патриаршия
Богословска книга, преведена на български език, беше официално представена във Вселенската патриаршия Снимка: Русенска митрополия

Богословска книга, преведена на български език, беше официално представена във Вселенската патриаршия

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум гостува на Вселенския патриарх Вартоломей в Константинополската патриаршия, където стана официалното представяне на българския превод на патриаршеската книга "Среща с тайнството. Съвременен поглед към Православието". Изданието беше реализирано през 2023 г. от Русенската света митрополия с богословско приложение от Диоклийския митрополит Калистос (Уеър) и биографични бележки на архидякон Йоан Хрисавгис, съобщават от Българската патриаршия.

В предговора към нея Русенският митрополит Наум представи книгата, която митрополията издава с чест, отговорност и радост, като написана с "топлота и лично отношение, с голяма ерудиция" и за богатата духовност на Православната църква. Митрополитът я определи като "покана за разговор, който да се води без предубеждения и страхове, но добронамерено и открито с всички хора с добра воля, независимо от техния етнос и религия".

Книгата съдържа исторически поглед към православието и Вселенската патриаршия през вековете до днес, богословски анализи за дара на богословието, литургията и иконописта, монашеството като избор и призвание, за духовността и тайнствата в живота на християните. Един особен и ценен нюанс в нея са богословските и пастирски размисли върху темите за чудото на творението и отношението християнство - екология в съвременния свят, темата за вярата и свободата в Бога, поглед към глобализацията в съвременния свят, въпросите за национализма, религията, политиката и културните традиции, както и за междурелигиозния диалог, в който участва Вселенската патриаршия. Тревожните тенденции на фундаментализма и расизма, войната и надеждата, както и пътят на помирението правят тази книга особенно ценна за християните днес.

В биографичните бележки за патриарх Вартоломей архидякон Йоан Хрисавгис отбелязва: "Делото на патриарха е огромно и както той много добре разбира, не е безопасно. Вартоломей стои между "славата и бездната", по думите на един негов приятел, който му се възхищава... И за да бъдем по-точни, стои между Кръста и Възкресението".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари