Русенският електромобил ракета отпътува за Ротердам

0

Екип от студенти и преподаватели от РУ „Ангел Кънчев“ замина днес за Ротердам (Холандия), за да направи дебюта си в престижното автомобилно състезание Shell Eco-marathon Europe 2014, което ще се проведе от 15 до 18 май.

Преди да потегли за Холандия, отборът демонстрира официално атрактивния електромобил, с който ще представя града ни в надпреварата. Събралите се десетки русенци имаха възможност да се запознаят в детайли с характеристиките на возилото благодарение на капитана на екипа Димо Иванов. Уникалният автомобил се задвижва от електрическа батерия. Купето му е проектирано с аеродинамична форма, а рамата е максимално олекотена, за да се намали разходът на енергия и да се повиши енергийната ефективност. Създателите на автомобила, наречен заради атрактивния си външен вид „ракета“, предвиждат енергийна консумация от около 1 к Втч за 150 км пробег.

Русенският екип, създал електромобила, се състои от 15 души, сред които студенти и преподаватели. Те работят по създаването на возилото от началото на тази година, а за дебютното си участие в състезанието, са гласували доверие на двама пилоти - 21-годишната Сюзан Мехмедова и 23-годишния Виктор Стоянов. Изработването на автомобила и включването на русенския екип в Shell Eco-marathon Europe 2014 стана възможно с финансовата подкрепа на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“.

Приветствия и пожелание за успех към студентите и преподавателите поднесоха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, зам.-кметът по Европейско развитие и председател на Общинската фондация „Русе-град на свободния дух“ Страхил Карапчански и ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ проф. Христо Белоев.

„Вярвам, че е от изключително значение да се подпомагат и стимулират перспективните, интелигентни млади хора в областта на технологиите и науката, тъй като това е най-добрата дългосрочна инвестиция, която може да направим за Русе. Трябва да се създават условия те да останат и да се развиват тук“, каза по време на събитието кметът Пламен Стоилов. По традиция той подари на отбора знамето с герба на Община Русе, за да бъде развято по време на надпреварата.

Shell Eco-marathon е едно от най-иновативните и свързани с редица предизвикателства състезания за ученици и студенти от целия свят и се провежда всяка година в Европа, Америка и Азия. Целта на инициативата е да насърчи младите хора да конструират и да се състезават с енергийно ефективни автомобили. Проявата осигурява възможност и за обмяна на опит между участниците, като стремежът е да се намерят решения за устойчива мобилност в отговор на световното енергийно предизвикателство. Победител е отборът, който измине най-голямо разстояние с 1 кВтч. или 1 литър гориво.

Shell Eco-marathon Europе 2014 е тридесетото издание на проявата и освен русенският екип в него ще се включат още три български отбора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • птица
    Браво, сега и на мене да изпрати като на Анджелина Джоли. Явно това да си заможен ме значи , че си умен илин прозорлив.
  • Внимавайте Русенци
    Парка започва да изгубва своята идентичност,лека полека.Русенци,не оставяйте това така......запазете си парка и търсете...
  • Балканеца
    Номер 11, в началото на 20 век в Русе са живеели 30-35 хил човека. Повече ли млади хора е имало спред теб? Именно тогава е...
  • Геро
    Русе се е препълнил с прости и мърляви хора! Съдя по коментарите,защитаващи боклукчийския камион пред храма и по гласуването...
  • Русе
    Слабите страни на Русе са малко млади хора -> малко възможности за социализация за млади хора, както и инономика базирана на...