Русенски университет „Ангел Кънчев“ показа футуристичен електромобил

0

Отборът на Русенски университет „Ангел Кънчев“ показа  футуристичен електромобил,  с който ще вземе участие в тазгодишното международно състезание Shell eco marathon. Официалното представяне на возилото пред сградата на Съдебната палата беше часове преди екипът да замине за Ротердам, Холандия, където се провежда надпреварата. С пожелание за успех студентите бяха изпратени от кмета на Община Русе Пламен Стоилов, ректора на Русенски университет „Ангел Кънчев“  чл.-кор. проф.  дтн  Христо Белоев и десетки жители и гости на града.  

„Появата на този иновативен автомобил е едно от значимите събития за града ни. Вярваме, че тези млади хора ще представят Русе успешно и тази година и ги уверявам в нашата подкрепа”, заяви в приветствието си  Пламен Стоилов.

Отборът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ е един от 230-те екипа от 30 страни в Европа и Африка, които ще се състезават в юбилейното 30-то издание на иновативното състезание Shell Eco marathon Европа.  Участието му стана възможно с финансовата помощ на Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“ и BH-социален проект на „Еконт“.

Екипът отново ще се състезава в категорията „Прототипи“ със своя автомобил, задвижвани от електрическа батерия. Пред русенци колата беше представена от ръководителят на екипа д-р Симеон Илиев.  Той поясни, че нововъведенията в автомобила са довели до почти двойно по-ниско тегло.  Очакваният ефект от промените е колата да измине по-голямо разстояние на трасето в Ротердам в сравнение с 2014 г.  Прототипът носи името DТT – съкращение от името на катедрата на студентите „Двигатели и транспортна техника“ в Русенския университет.

През тази година управлението на футуристичния автомобил е поверен във вещите ръце на пилотите Илияна Минковска и Виктор Стоянов.  Отборът  демонстрира воля за победа и е амбициран да влезе в топ 20 в категория „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари