Приключи състезанието, в което участва русенската "Ракета"

0
Приключи състезанието, в което участва русенската "Ракета"

Екипът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ се представи най-успешно от българските отбори в дебютното си участие на Shell Eco-marathon Europe 2014 в Ротердам, Холандия.

Русенската "ракета", управлявана от 21-годишната Сюзан Мехмедова и 23-годишния Виктор Стоянов, измина 168 км само с 1 к Втч. Това осигури на отбора 23-то място в генералното класиране. В надпреварата взеха участие 49 отбора от цяла Европа, като 20 от тях отпаднаха още на техническите прегледи.

За участието си в състезанието, русенският екип, състоящ се от 15 души, преподаватели и студенти, създаде уникален електромобил, който заради атрактивния си външен вид бе наречен „ракета“. Разработването на машината и участието на студентите в надпреварата се осъществи с финансовата подкрепа на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“.

Shell Eco-marathon е едно от най-иновативните и свързани с редица предизвикателства състезания за ученици и студенти от целия свят и се провежда всяка година в Европа, Америка и Азия. Целта на инициативата е да мотивира младите хора да допринесат за намаляване на вредните емисии във въздуха, като намерят решения за устойчива мобилност в отговор на световното енергийно предизвикателство. Победител е отборът, който измине най-голямо разстояние с 1 кВтч. или 1 литър гориво.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари