Русенски учители: Росица Георгиева оказва политически натиск върху учители и директори

26
Русенски учители сигнализират за нарушения от страна на началника на РУО
Русенски учители сигнализират за нарушения от страна на началника на РУО Снимка: КИС 13 / YouTube

Русенски учители сигнализират за нарушения от страна на началника на РУО

Група русенски учители изпратиха сигнал до компетентните институции, в който твърдят, че началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Русе, Росица Георгиева, нарушава закона и етичните правила, като едновременно заема висша позиция в образователната система и участва в активна политическа дейност.

В сигнала учителите посочват, че Георгиева е действащ общински съветник от две години, като през това време е използвала служебното си положение за да оказва натиск върху други общински съветници и да лобира за политически решения. Те твърдят, че тя е крещяла и обиждала колегите си на общинските сесии и е омаловажавала техни предложения.

Учителите също така изразяват опасения, че Георгиева използва служебните си ресурси за политически цели. Те посочват, че тя е назначавала директори на училища еднолично, без да провежда конкурс.

Сигналът е изпратен до Инспектора към Министерския съвет, Министерството на образованието и науката, Централната избирателна комисия и РУО Русе.

Публикуваме сигнала изпратен до всички русенски медии без редакторска намеса:

ДО ИНСПЕКТОРАТА КЪМ

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО МИНИСТЕРСТВО НА

ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ДО ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

ДО РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО - ГР. РУСЕ

СИГНАЛ от група русенски учители

Уважаеми представители на компетентните институции,

Ние, русенските учители, се обръщаме към Вас, изразявайки категоричната си позиция, че е недопустимо участието на лица, заемащи висши позиции в сферата на образованието, в политически и партийни дейности. Още повече, когато грубо използват участието си в образователната система за добиране до политически постове и политиканство. Повод за сигнала са действията на началника на Регионално управление на образованието в гр. Русе – д-р Росица Георгиева.

С изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование от 2022 г. очаквано и правилно е приета нова ал. 4 на чл. 254, съгласно която началникът на регионално управление на образованието при изпълнение на своите функции съгласно действащото законодателство не може да осъществява политическа и партийна дейност и е длъжен да е политически неутрален. Началникът на регионално управление на образованието не може да използва служебното си положение за оказване на политическо или партийно въздействие върху институциите и участниците в образователния процес и да използва служебни ресурси за политически или партийни цели. Вярвахме, че това ще постави край на недопустимата ситуация в Русе, при която едно лице заема едновременно най-високия пост в образователната система на областно ниво и същевременно извършва активна политическа дейност години наред.

По време на мандат 2019 – 2023 г. д-р Георгиева е действащ общински съветник в Обс – Русе. През този мандат тя е един от най-дейните говорещи на всяка сесия, като всяка дума, изречена от нея, има политическо послание, с което цели да окаже натиск над опонентите си. Кулминацията на нейните действия беше достигната в последните заседания от мандата на ОбС, когато поведението й съвсем вече спря да отговаря на заеманата от нея позиция на началник на РУО. Вземайки думата за изказване или реплика, тя не просто опонираше на колегите си, тя им крещеше и ги обиждаше. Считаме, че началникът на Регионалното управление на образованието не може да си позволява волността да се държи по подобен начин с други общински съветници, нито да омаловажава техни предложения, поставяйки избора за развитието на младите русенчета между образованието им и изграждането на тяхната култура. Тези действия на Росица Георгиева за нас са в категоричен разрез с моралните и етични норми, които лице, заемащо нейната позиция в образователната система, трябва да следва.

От изказванията й в Общинския съвет и предвид длъжността й на началник на РУО Русе е видно, че госпожа Георгиева познава в дълбочина Закона за предучилищното и училищното образование. Това обаче не й попречи да се регистрира отново за участие за местния вот на 29.10.2023 г. Този път обаче тя е намерила възможност да се включи като кандидат от листата на друга политическа партия. Считаме, че участието в местния вот като част от политическа листа е в категорична несъвместимост с изискването на чл. 254, ал. 4 от ЗПУО, който изисква началникът на РУО да спазва политически неутралитет.

Написаното до тук е само видимата част от проблема. Дейността на госпожа Георгиева е особено порочна, когато не може да бъде снимана от камери или записана, както е на общинските сесии и други публични мероприятия.

Ние, работещите в сферата на образованието в Русе сме възмутени и от факта, че Георгиева оказва постоянен натиск върху учители и директори на учебни заведения, които привиква и кара да извършват действия, гарантиращи й участието във властта. Съмнителни са и назначенията на директори на няколко русенски училища, направени еднолично от нея под претекст „до провеждане на конкурс“.

Неприемливо е поведението й като учител и ръководител, който трябва да е пример за учениците и колегите си! Този човек не дава добър пример на нас, учителите в системата на образованието в Русе.

Необходимо е да се вземат спешни мерки за преустановяване нарушенията, които Росица Георгиева ежедневно извършва!

Поради това се обръщаме към всички Вас с молба в рамките на Вашата компетентност да извършите незабавна проверка по наведените от нас доводи като установите налице ли е нарушение на ЗПУО, етичните правила и едновременно с това конфликт на интереси по отношение на началника на Регионалното управление на образованието в гр. Русе с оглед заеманата от нея позиция на общински съветник и кандидат за пореден път за съветник, вписан в ОИК - Русе;

В случай, че нарушения бъдат установени, моля да предприемете незабавни мерки за преустановяването им и понасяне на съответната отговорност от извършителя. Забавянето в този случай е недопустимо.

С уважение,

Мария Христова

Симеон Петракиев

Анатоли Григоров

Петя Иванова

Назифе Шехри

Иваничка Стоянова

Глория Симеонова

Преслава Узунова

Детелина Казанджиева

Здравко Пенев

Асен Асенов

Румена Стайкова

Йоана Георгиева

Димитрина Илиева

Кристияна Хаджигенова

София Цанева

Рая Паликарска

Георги Христов

Петя Друмева

Елена Борисова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 16
    62
    Ivan
    Герб,хептен са пропаднали с тези боклуци в листата си!Армия от некадьрност и простотия!
  • 2
    61
    Леля Роси
    Пленчо. Не ги слушай тези. Аз те Обичам. Разведи се с Васито и се ожени за мене Скъпи.
  • 10
    60
    Огледалото
    Какъв е този ТРАВЕСТИТ, който сте снимали в огледалото? Роси-то е най-известният ТРАВЕСТИТ в Североизточна Булгаристан.
  • 20
    59
    Така не става
    Плюнчите се напразно тук в коментарите. Сигурна съм, че ако всички недоволни учители , директори и ученици излезем за ден, два на площада пред Съдебната палата и протестираме срещу тоя боклук, събитията с освобождаването й ще се развият за броени дни. Разберете, това са нагли хора, безскруполни, безсърдечни и по кроткия начин няма да стане. Излизаме утре в 17,30 часа пред Съдебната палата с искане Росица Георгиева да бъде освободена.
  • 17
    58
    Русенец
    Тази дебела мазна свиня още ли никой не я изгонил от РУО???? Сега пък от вмро станала гербаджийка... ОТВРАТ !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари