Русенски адвокат помага безплатно да си търсите правата

8
Юристът помага на бедни хора да се защитят от монополистите - енерго-, водо-, топлоснабдяващи и телекомуникационни компании, банки, съдии изпълнители или колекторски фирми
Юристът помага на бедни хора да се защитят от монополистите - енерго-, водо-, топлоснабдяващи и телекомуникационни компании, банки, съдии изпълнители или колекторски фирми Видео: БНТ

Русенски юрист от месец предоставя безплатна правна помощ на хората с ниски доходи, жертви на така наречените фирми-монополисти – енерго-, водо-, топлоснабдяващи и телекомуникационни компании, банки, съдии изпълнители или колекторски фирми.

Хонорарите се покриват от осъдените фирми при спечелено дело. Главните нарушения са свързани с надписани сметки; едностранна промяна на лихви или други условия по договори; покриване на стари задължения, погасени по давност, с плащания по нови; психически тормоз от събирачи на дългове и пр. Защитата е част от дейността на няколко юристи, които първи в София започнаха да помагат безплатно на социално слабите.

Само за месец в Русе са постъпили над 30 оплаквания. Юристите са амбицирани да има и преки срещи с хората – семинари, за да ги насърчат да си търсят правата. Такъв е проведен например във Ветово. Основният проблем според правистите са именно бездействието и страхът на засегнатите. Дори и да стигнат до частен съдебен изпълнител – има връщане назад и хората са с висок шанс за справедлив изход, но само ако реагират навреме. Най-важната задача на инициаторите е да се повиши правната информираност на обществото.

Гости на водещия Роман Сушков са Красимира Станкова – юрист, и двама, завели дела срещу институции – Румяна Цонева от Русе и Димо Димов от Ветово. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари