Русенска фирма осигурява работа на бежанци от Украйна

2
„Имаме желание да помогнем, смятаме, че там хората са грамотни и интелигентни и биха могли бързо да се внедрят на работа“, уточни Миглена Христова
„Имаме желание да помогнем, смятаме, че там хората са грамотни и интелигентни и биха могли бързо да се внедрят на работа“, уточни Миглена Христова Видео: NOVA

Фирма за производство на дамско облекло в Русе  ще помага на бежанците, пристигащи от Украйна

Собственикът на „МИК БГ“ Миглена Христова обясни пред NOVA, че може да осигури  временно квартира за украински работници. 

Според Миглена Христова браншът има нужда от работна ръка, но е необходимо обучение на новопристигналите. „Имаме желание да помогнем, смятаме, че там хората са грамотни и интелигентни и биха могли бързо да се внедрят на работа“, уточни Христова.

Работещи в нейната фирма заявиха, че са готови да помагат. Както шивачките, така и изпълнителите на довършителни работи по дрехите, бяха категорични, че ако човек е мотивиран, максимум за месец ще навлезе в работата. Силвия Илиева е бригадир на шевен участък от девет години и казва, че професията се усвоява лесно. „Ако имаш желание и си постоянен, ние даваме всичко от себе си, за да им помогнем и до месец навлизат. Все пак трябва са се свикне и с колектива“, уточнява бригадирът.

Петя Вангелова от отдела за довършителни работи също казва, че и при тях обучението не би отнело повече от месец. „При мен нещата са малко по-лесни, защото има повече ръчна работа, където всеки би могъл да я върши“, добавя Петя.

Повечето от служителите на Христова одобряват идеята да се помага на бежанци от Украйна с намиране на работа. Всички те проявяват съчувствие и желание да направят живота на украинците, които се устройват тук, по добър. „Мисля, че в състоянието, в което са тези хора, това е жизненоважно, става дума за трохата хляб. И ще дадем всичко от себе си, за да им помогнем“, казва Петя.

Собственичката на фирмата Миглена Христова обаче е на мнение, че трябва да се улесни процедурата по легализиране у нас на кандидатите за работа. За да може процесът и по наемането им да се ускори.

Според изчисления на работодателските организации, фирмите у нас са готови да осигурят до 200 хиляди места във всички сфери. Като само в сектор „Облекло и кожи” могат да се наемат над 20 хиляди украинци.

Само в рамките на ден бяха заявени около 600 човека от 6 - 7  фирми”, обясни Йордан Беловодски, изпл.-директор на Българската асоциация за текстил

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    12
    Фавнът
    Те едва дошли, бягат от война, те на работа ще ги вземат. Няма нито една позиция в България с конкурентно заплащане на еквивалентна работа в Западна Европа. Дори митичните IT-тата в София работят за жълти стотинки спрямо западните си колеги, нищо че патриотично обясняват “тук колко е евтино, стандартът се вдигнал много”.
  • 4
    11
    гост1
    и таз върти опашка от всичко разбира пази божв сляпо да прогледа
  • 7
    10
    Гражданин
    Дали ще работят или не е тяхна работа.Погледнете се и оценете себе си с оглед гнусотиите,които пишете за тези нещастни хора.Само знайте,че Бог помага на смирените и застава на пътя на горделивите
  • 16
    9
    Русенец
    На бас ,че нито един украинец няма да започне работа в БГ -то, особено като чуе размера на заплатата.
  • 5
    8
    до номер 4
    Нещо бъркаш "суми" с "думи", защо ли? Странно защо повечето бежанци са майки с деца. Как така мъжете им ги пуснаха сами? Нямат ли баба, дядо, роднини, близки, съседи. Прилича ми на тълпите бежанци преди няколко години само от млади мъже, които напълниха Европа с мюсюлмани.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари