В Русенско почти всички украинци работят

2
Голяма част от жените са заети в шивашката промишленост
Голяма част от жените са заети в шивашката промишленост

Получават заплата и си плащат сами квартирите

5539 украински бежанци работят в България. Това сочи справка на Агенцията по заетостта, съобщава "Телеграф".

Всички украинци са наети на трудов договор, като най-много са заетите в сферите на хотелиерството, автомонтьорството, транспорта и търговията на дребно. Повечето са започнали работа чрез посредничеството на бюрото по труда. От началото на войната до момента дирекциите са помогнали на 4113 души.

Професии

През консултации обаче са преминали много повече. Само във варненската дирекция са провели срещи с 6000 бежанци от войната. „Има интерес, но реално започналите работа са малко, защото повечето не искат да сменят професията си“, обясниха от местното бюро по труда. Те посочват, че много от украинските граждани, които са търсили посредничеството им, са висококвалифицирани – юристи, лекари, учители, счетоводители.

Те обаче не могат да започнат работа по специалността си заради езиковата бариера. Въпреки това все повече украинци легализират дипломите си у нас, за да могат да си намерят по-добре платена работа. Общо 450 бежанци пък са били насочени към различни работни места във Варна, като част от тях са направили сериозен професионален завой и работят извън своите сфери. Някои са започнали и усилено изучаване на български език. Други над 100 украинци са получили работа в региона по програма „Солидарност“, която се финансира с европейски средства.

Сфери

Предлаганите позиции са в туристическата сфера, а сред работодателите е отчетен сериозен интерес към наемането на бежанци от войната. В морската столица 37 работодатели са сключили договори с бюрото по труда по програмата, като само част от назначените украинци са с опит в сферата на туризма.

В един от големите комплекси в Кранево е най-голямата група от 40 бежанци, които смятат, че това е добра възможност за тях, макар че не всички да са с опит като помощник-сервитьори, камериерки и помощници на рецепция.

В Русенско пък почти всички 400-500 украинци работят, получават заплата и си плащат сами квартирите. Това каза директорът на местния БЧК Антоанета Ябанозова. По думите ѝ голяма част от жените работят в шивашката промишленост, която е много добре развита в града. Някои са в други производства на пълен работен ден, а съвсем малка част - на половин работен ден.

В Пиринския край живеят близо 1900 украинци, като най-много са те в община Банско. Настанени са в хотели, общински и държавни бази. Само 98 обаче са започнали работа, а регистрираните в бюрото по труда са 303.

Над 45 000 украински граждани, които са останали у нас, все още са без работа. Според данните на Държавната агенция за бежанците през последната една година в България са влезли 1 116 000 украинци, но голяма част са преминали транзитно през страната. Тук са останали 50 622 от тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    7
    Моето Име
    блаблаблаукраинаблаблаблаблаукраинаблаблаблаукраинаблабла.....Между другото, доста от избягалите от украина и дошли в Русе, са с българско потекло. Затова и работят. Останалите ги видяхме.
  • 7
    6
    любопитен
    До оня раздразнения - прав си, и аз се дразня когато видя нянакви уж патриоти със знамето на държава, която е нападала България и я е окупирала близо половин век. Уж големи патриоти, пък развяват руски знамена. Защо, за възхвала, че Русия е била против силна и обединена България и понеже княз Батенберг не е бил послушен руски лакей, е детрониран. Или за това че по време на Първата световна война руснаците нахлуват в Добруджа, бомбардират Варна и Балчик? Но тогава е имало генерал Иван Колев и ги е прогонил със своята конница. Или затова че сатрапът Сталин обявява война на България, напада ни и установява червената диктатура. Или затова че тетя Митрофанова продължава да ни обижда. Или за това, че Путлер отрича делото на братята Кирил и Методий и ги нарича македонци? Интересно ми е тази година на 03 март, когато се навършват 105 години от подписването на Брест-Литовския мирен договор за капитулация на Русия пред България, та ми е интересно да видя дали някой ще вее руското знаме?
  • 3
    5
    Йордан
    Чета и не мога да повярвам...Съжалявам, че съм човек и най вече, че съм живял с такива български идиоти и дори съм бил войник и е трябвало да се бия за тяхната свобода!!Тъпо русофилско русогъзолижещо общество, което няма никакви чувства за нормалното поведение на човешко същество и то уж с хилядолетна история! Срам ме е за вас, идиоти, безчовечност ли ви е състоянието или идиотщина?
  • 1
    4
    до 2
    В моята си държава размахвам моя си флаг, колкото си поискам на който си поискам национален празник. Не ходя в Киев, Варшава или Букурещ. За голямата замяна, която ми пробутваш помисли пак, че моите данъци да не се окажат повече, отколкото твоите хиляда безобразни украински гибона ще платят на Русе. И не аз си мъкна канцерогенното зърно в украйна да храня с него децата там. А твоето лапа тяхното. Боклук.
  • -1
    3
    От Либия, с любов
    Да не забравяме, че и поне един лилибийски подданик работи в града, и то не къде да е, а на върха а? Най-хубавото е, че първата му Ханъма, му би шута в МЕШЕРЕТО на Полско Косово.Сега шатрата била в някакво село в Нисковото, с Ханъма-Къдрокоска, абе тая дето забърса в кабинета
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари