Пункт за прием на бежанци бе изграден на Дунав мост при Русе

0
Към момента в страната влизат средно между 4000 - 5000 украинци, но всички те са транзит, с малки изключения
Към момента в страната влизат средно между 4000 - 5000 украинци, но всички те са транзит, с малки изключения Видео: Русе Медиа

На Дунав мост е изграден временен пункт за предварителен прием на украински бежанци

Той се намира на трасе вход от Румъния и включва палатки и фургони, предаде Русе Медиа. 

Пунктът все още не работи, но вървят дейности по изграждането на работните места на граничните служители.

Той ще започне да функционира, ако съседната страна Румъния бъде залята от бежанци от войната в Украйна и вълната се насочи и към България. Там ще се обработват документите и пристигащите чужденци ще изчакват, преди да продължат пътя си.

Фургоните са предназначени за служители и представляват бъдещи работни места на институции, различни от Гранична полиция – миграция, Агенция по бежанците и др. Самите палатки са зоните за изчакване от страна на хората. Създадени са четири поста, като първа палатка – пост 1, е с функция за контрол и проверка на пристигащите по отношение на забранени предмети и вещества /оръжия и др./

Държавният критерий, за да започне да функционира такъв пункт, е когато натискът от бежанци, поискали закрила в България, надмине бройката от 500 души дневно. Към момента в страната влизат средно между 4000 - 5000 украинци, но всички те са транзит, с малки изключения.

От началото на военните действия на Дунав мост показателят за бежанци е нула. Това се дължи главно на държавните разчети, които са в размер на 40 лв. на ден. Когато някой заяви желание за статут на бежанец, означава, че приема условията и стандарта в дадената страна по престой, настаняване и изхранване, което при нас е 40 лв. А държавата е задължена да им даде сигурност и възможност да останат тук. Украинците в масовия случай обаче предпочитат да търсят сигурност в други страни, където социалните условия са на съвсем различно ниво.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари