Русе изпраща нов електромобил на Shell eco marathon 2015

1
Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще покаже  пред русенци  за първи път електромобил
Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще покаже пред русенци за първи път електромобил

Отборът на Русенски университет „Ангел Кънчев“ ще покаже  пред русенци  за първи път електромобила,  с който ще вземе участие в тазгодишното международно състезание Shell eco marathon. Официалното представяне  ще бъде на 16 май от  19.00 ч. пред сградата на Съдебната палата. С пожелание за успех екипът ще бъде изпратен на състезание от кмета на Община Русе Пламен Стоилов и ректора на Русенски университет„Ангел Кънчев“  чл.-кор. проф.  дтн  Христо Белоев.  

Отборът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ е един от 230-те екипа от 30 страни в Европа и Африка, които ще се състезават в юбилейното 30-то издание на иновативното състезание Shell Eco-marathon Европа. Участието му стана възможно с финансовата помощ на Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“  и BH-социален проект на „Еконт“.

Подготовката на автомобила за състезанието в Ротердам през май 2015 г. премина в изцяло нова, оборудвана лаборатория, предоставена от университета в знак на неговата подкрепа за студентите. Екипът отново ще се състезава в категорията „Прототипи“ със своя футуристичен автомобил, задвижвани от електрическа батерия.

Нововъведенията в автомобила на Русе през 2015 г. са в купето и джантите на прототипа, изработени от високотехнологични материали, за да се постигне оптимално тегло, а гумите  са с ниско съпротивление. За тазгодишното състезание превозното средство разполага с по-ефективен двигател, а батериите, на които ще разчита за захранването, ще бъдат базирани на съвременните технологии за съхраняване на електрическа енергия. Очакваният ефект от промените е колата да измине по-голямо разстояние на трасето в Ротердам в сравнение с 2014 г.  Прототипът носи името DТT – съкращение от името на катедрата на студентите „Двигатели и транспортна техника“ в Русенския университет.

През 2014 г., русенският отбор дебютира в Shell Eco-marathon и постигна най-доброто разстояние от българските отбори в надпреварата – студентите изминаха 168,27 км с 1 кВтч електроенергия и се класираха на 23-то място в категорията „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия.

През 2015 г., в тридесетото издание на единственото по рода си състезание за иновативни и енергийно ефективни автомобили, отборът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ отново ще бъде ръководен от д-р Симеон Илиев, а капитан ще е Димо Илиев. Управлението на футуристичния автомобил е поверен във вещите ръце на пилотите от миналата година Виктор Стоянов и Сюзан Мехмедова. През 2015 г. отборът е решен да влезе в топ 20 в категория „Прототипи“ и да докаже, че заслужава подкрепата на Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари