Румен Радев няма да участва в срещата с Макрон за Северна Македония

0
Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, заяви президентът
Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, заяви президентът Снимка: БГНЕС

Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, заяви президентът

Президентът Румен Радев не възнамерява да участва заедно с премиера Кирил Петков в среща с президента на Франция Еманюел Макрон по темата Северна Македония.

Това заяви пред журналисти в Пловдив Държавният глава, който преди това откри Международното изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2022", предава БНР.

Форумът се провежда под мотото: "Отбрана, антитероризъм и сигурност" като на официалната церемония по откриването присъства и министърът на отбраната Драгомир Заков.

"Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие. Затова и няма условие за моя визита в Париж, за която се писа", каза президентът Румен Радев на откриването на изложението "Хемус" в Пловдив.

"Оценявам ангажираността на нашите европейски партньори, но искам да видя реални резултати", добави той. "Що се отнася до убеждението на премиера, че последната инстанция по темата "Република Северна Македония" е парламентът, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми", добави президентът.

Политиката на България спрямо бежанците от Украйна трябва да бъде много внимателна, каза държавният глава:

"Нашата политика за бежанците трябва да бъде много внимателна и постоянна като ангажимент. Сега ние задраскваме нашия приоритет от началото на тази криза, да интегрираме тези хора".

"Всеки, който има желание да работи, да се издържа с труда си и децата му учат нашите училища, трябва да получи такава възможност. Но и бежанците трябва да следват указанията на Българската институция. Ако искаш подкрепа от българската държава, съответно трябва да уважаваш нейните решения".

Относно съобщението за разполагането на американски изтребители ф-35 в базата в Граф Игнатиево, президентът каза, че присъствието на партньорите ни от НАТО е ценно за нас. Военният министър Драгомир Заков допълни

"Имаме, в рамките на НАТО, различни операции, които текат от няколко месеца вече. Самолетът, който кацна в Граф Игнатиево днес - Ф-35, американски, е част от операция по air policing на дълга дистанция. Може да има един, може да има два едновременно, може да са и три. Това, че няма постоянно базирана мисия по air policing в България за период от време не означава, че такава операция няма да се провежда в българското небе. И аз вчера казах, че България ще продължи да бъде подпомагана от съюзници по различни начини".

Мисията на нидерландските военновъздушни сили у нас вече е приключила, допълни министър Заков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари