Румънските власти се извиниха на пострадалите при протестите

0
В резултат на инциденти по време на публичната демонстрация на 10 август са пострадали 452 лица
В резултат на инциденти по време на публичната демонстрация на 10 август са пострадали 452 лица Снимка: StirileProTV

Министърът на вътрешните работи на Румъния Кармен Дан се извини на пострадалите по време на митинга на 10 август на пресконференция, съобщава румънската държавна агенция AGERPRES, цитирана от TACC.

"Извинявам се на всички, които пострадаха в резултат на размириците миналата седмица, както цивилни, така и военни", каза министърът.

Ръководителят на Министерството на вътрешните работи заяви, че във връзка с събитията от 10 август са образувани 21 наказателни дела, 20 души са обект на разследване, трима са арестувани. Според министъра жандармерията разкри сред демонстрантите стотици хора, които извършиха актове на насилие.

"Тези хора бяха идентифицирани по време на разглеждане на видеозаписите и сега те се издирват", каза тя. Във връзка с действията на жандармерията е започнала вътрешна проверка, отбеляза Дан, и "досега са констатирани пет ситуации, които биха могли да се разглеждат като злоупотреби спрямо лица, които не са извършили актове на насилие".

"Агресивните действия на редица демонстранти доведоха до загуба на мирния характер на митинга и намесата на силите за защита на реда", подчерта Дан. "Подстрекатели са използвали първите редове на протестиращите като човешки щит, - продължи тя. Също така, мирно протестиращи не са се отделили от агресивни елементи, така че задачата по задържането на агресивните елементи се е оказала трудна и дори невъзможна. Така мирните демонстранти са преживели последствията от действията на силите за сигурност, които са били принудени да използват сълзотворен газ.

"В резултат на инциденти по време на публичната демонстрация на 10 август са пострадали 452 лица, включително 33 полицаи, - каза ръководителят на Министерството на вътрешните работи. - 70 души са били откарани в болница, включително 14 полицаи.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Една от най-големите заблуди е, че немското е по-качествено от китайското. Ето - Берлинската стена падна, а китайската държи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари