Румъния криминализира създаването на фалшив профил в социалните мрежи

0
Миналата година Румъния прие закон, който разпознава кибертормоза като форма на домашно насилие. Това важи, когато е налице намерение да се унизи или сплаши жертвата
Миналата година Румъния прие закон, който разпознава кибертормоза като форма на домашно насилие. Това важи, когато е налице намерение да се унизи или сплаши жертвата Снимка: Pixabay

Създаването на фалшив профил в социалните мрежи беше приравнено до случай на измама в Румъния, предадоха информационните агенции

Това стана, след като Върховният касационен съд на страната разгледа дело от 2018 г. и постанови, че създаването на акаунт от чуждо име представлява нарушение на румънските закони.

Случаят, разгледан от съда, се отнася до мъж, осъден от по-долните инстанции на 3 години и 8 месеца затвор за изнудване, фалшификация и нарушаване на личното пространство.

Той е заплашвал бившата си приятелка, че ще публикува в интернет нейни голи снимки, ако тя откаже да продължи връзката си с него. Впоследствие той е създал онлайн профил от нейно име, където е публикувал техни видеа със сексуално съдържание.

Във вторник Върховният касационен съд на Румъния постанови, че мъжът е виновен и по обвинение за дигитална измама. Съдът реши, че създаването на профил в социалните мрежи от нечие име без съгласието му, както и споделянето на истински лични данни, представлява случай на измама.

С това решение Румъния практически криминализира създаването на профили от чуждо име, уточнява Дойче Веле.

Миналата година Румъния прие закон, който разпознава кибертормоза като форма на домашно насилие. Това важи, когато е налице намерение да се унизи или сплаши жертвата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари