Родителите на минимална заплата може да изгубят част от детските надбавки

5
Това следва от промените в закона за бюджета за 2020 г.
Това следва от промените в закона за бюджета за 2020 г. Снимка: БГНЕС / Архив

Родителите, чиито доходи са около минималната заплата, може да загубят една пета от сумата, която получават под формата на детски надбавки, съобщи bTV. 

Това следва от промените в закона за бюджета за 2020 г., които днес обсъжда Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Причината е, че минималната заплата се увеличава административно от 560 лв. на 610 лв. (8.9%), докато праговете за отпускане на помощта се замразяват на тазгодишните нива. Така само заради това увеличение родители, получавали досега помощта в пълен размер, могат да се озоват в по-високодоходната група и помощта да им бъде намалена с 20%, пише Дневник.

Според действащите правила, които не се планира да бъдат променени, месечната помощ за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, се отпуска на семейства, чийто доход не е по-голям от 400 лв. месечно на член от семейството. Ако средният доход е по-висок, семейството получава 80% от помощта. В проектобюджета се запазва и размерът на детските надбавки. За едно дете сумата е 40 лв., за две деца - 90 лв. за три деца - 135 лв., за четири - 145 лв., а за всяко следващо сумата се увеличава с 20 лв.

Така в тричленно семейство, ако двамата родители са на минимална заплата, средният доход е 373 лв. на човек, а полагащата им се помощ за детето е 40 лв. месечно. След 1 януари средният доход в семейството ще се вдигне на 406.6 лв. на човек, с което детските надбавки ще намалеят с 8 лв. Ако децата са две, намалението ще е с 18 лв., а ако са три - с 27 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари