Важни промени за детските надбавки от догодина

6
Парламентът прие средномесечният доход по Закона за семейните помощи за отглеждане на деца за 2017 г. да е 400 лева
Парламентът прие средномесечният доход по Закона за семейните помощи за отглеждане на деца за 2017 г. да е 400 лева

Парламентът прие средномесечният доход по Закона за семейните помощи за отглеждане на деца за 2017 г. да е 400 лв.

Това се случи след като депутатите приеха текстове по Закона за държавния бюджет за 2017 г. на второ четене. „За“ предложението гласуваха 82 народни представители, „против“ – 11, „въздържали се“ - 6, с което то бе прието, предаде Агенция "Фокус". 

Според приетите предложения, за семейство с едно дете месечната сума е 37 лв. (при доход под 400 лв.), за семейство с две деца - 85 лв., за семейство с три деца – 130 лв. и за семейство с четири деца – 140 лв. Народните представители решиха за всяко следващо дете помощта за семейството да расте с 20 лв. и утвърдиха размерът за месечната помощ за отглеждане на близнаци на 75 лв. 

Депутатите решиха размерът на еднократната помощ при бременност за 2017 г. да е 150 лв. 

Народното събрание гласува размерът на еднократната помощ при раждане на живо първо дете да бъде 250 лв., за второ – 600 лв., за трето – 300 лв., а за всяко следващо 200 лв. 

Парламентът реши размерът на помощта за отглеждане на дете от майка (осиновителка) студентка, учаща в редовна форма на обучение, да бъде 2880 лв. 

Помощта за отглеждане на дете с трайно увреждания за родители (осиновители) с определени 90 на 90% вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност е 930 лв., на дете с трайно увреждане с определени от 70 до 90 % вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност са предвидени 450 лв, а за тези с от 50 до 70 на сто вид и степен на увреждане са предвидени 350 лв. 

Депутатите решиха помощта за деца за семейства на роднини и близки и приемни семейства, при които са настанени деца с трайни увреждания за дете с определени 90 и над 90 % вид и степен на увреждане или степен на трайна работоспособност да е 420 лв, от 50 до 70 % вид и степен на увреждане – 350 лв.

На съпрузите и съпругите на военнослужещите, които са ги последвали при преместването им в друго населено място и поради това са прекратили трудовите или служебните си правоотношения, се изплаща обезщетение в размер на 340 лв. Парламентът реши на безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещите, участващи в международни операции и мисии да се изплаща обезщетение в размер също на 340 лв.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари