Рибата може да съдържа опасни за човека паразити

0
Заразеният човек може да получи болезнени язви по лигавицата на стомаха или тънките черва
Заразеният човек може да получи болезнени язви по лигавицата на стомаха или тънките черва

Заразеният човек може да получи болезнени язви по лигавицата на стомаха или тънките черва

Държавният контрол по храните в Русия съветва да не купуваме риба от нерегламентирани пазари и да ограничим консумацията на суши. Експертите на организацията отбелязват, че преди ядене рибата трябва да бъде добре изчистена и най-важното – отлично опържена, варена, печена или осолена, пише БГНЕС.

Не се препоръчва да купувате риба на нерегламентирани пазари, за да не се заразите с паразитите, които би могла да съдържа, ако не е проверена.

Специалистите напомнят, че сушената, пушена, и леко осолена риба, приготвена от рибарите в домашни условия, без да се следва специална технология, все още може да съдържа паразити.

Какви паразити заразяват

Сред болестите, причинени от паразити, като най-опасно е определено инфектирането на стомаха и червата. Заразеният човек може да получи болезнени язви по лигавицата на стомаха или тънките черва. Хората се заразяват, като се хранят със сурова риба. Инкубационният период след заразяване продължава една до две седмици.

Според специалистите ларвите на нематодите, които причиняват тази опасна болест могат да се срещнат в поне 20 морски риби, ракообразни и мекотели. В тялото на заразената риба понякога се наблюдават нишки под формата на плоска спирала. Такива ларви се срещат в скумрия, риба тон, сардина, розова сьомга, херинга, треска, балтийска херинга, сафрид, камбала, калмари, октопод, скариди и миди.

Друго заболяване, с което може да ни зарази непроверена риба засяга тежко черния дроб и жлъчните пътища. Човек се заразява, като яде риба от семейство шаранови. Този вид риби се срещат в сладководните басейни. Невъзможно е да видите паразита, който причинява заболяването с просто око поради малкия му размер. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари