Рецепта за козунак с ракия

0
От алкохолната напитка ще се получат конците в сладкиша
От алкохолната напитка ще се получат конците в сладкиша

Традицията повелява на Великден да се приготвят и ядат козунаци. Знаете ли защо?

Според поверието - след като възкръсва, Христос отива при апостолите, когато те са на трапезата. На неговото място не сяда никой, а в средата на масата има хляб, определен за Божия син. Този сладък хляб постепенно се трансформира в козунака, който познаваме днес, разказва Actualno.

Първият козунак

Още в Древен Египет се приготвя сладък хляб с мед и семена. Гърците променят рецептата, като добавят квас и орехи. Римляните слагат сушени плодове.

Първият съвременен козунак е омесен във Франция през 17-ти век от френски хлебар. Според легендата френски аристократ поискал ръката на красиво момиче без родословие. Баща ѝ бил хлебар и поставил на момчето едно условие - да опече по-вкусен хляб от него самия. От кулинарното състезание между двамата се създава подобие на съвременния козунак.

В България козунак започва да се прави в периода 1915-1920 г. Дотогава за Великден се меси стандартен хляб, наречен колак, кравай. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич, в Италия - панетоне, в Унгария - колач, а в Чехия - мазанек.

Козунак с ракия

По традиция в България се приготвят курабии или козунак. Сигурно знаете много и различни рецепти за козунак. Но чували ли сте за козунак с ракия? Ако не, ето рецептата, може да опитате.

Преди да започнете да месите, трябва да знаете, че за да направите хубав козунак, имате нужда от няколко неща: много топла стая, качествено брашно, много месене и хубава ракия, от която ще се получат конците в сладкиша.

Продукти:

1 кг брашно за козунаци

350 г захар

200 мл топло мляко

300 мл мазнина, за предпочитане равни количества олио, мас и масло

12 г суха мая

5 яйца

3 пакетчета ванилия

кората на 1 лимон

2 супени лъжици ракия

За маята - 100 мл топла вода, 1 супена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно

Начин на приготвяне:

В 100 мл топла вода разтворете сухата мая, захарта и брашното (по 1 с.л.) Разбийте с миксер яйцата със захарта. Добавете ванилията, мазнината и млякото. Пресейте брашното 2 пъти в тава. Добавете маята и яйчената смес. Започнете да месите тестото най-малко 10 минути. Оставете го да втаса на топло около 1 час, докато си удвои обема. След това го размесете и добавете ракията и лимона. Разделете тестото на 3 равни части, които правите на дълги около 1 м “змии” и сплитате на плитка.

Поставете в кръгла тава върху хартия за печене, намажете с жълтък, разбит в 2 супени лъжици олио и поръсете обилно със захар. Оставете отново да втаса, докато утрои обема и сложете във фурната. Печете на 140 градуса около 20 минути.

Добър апетит!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари