Разумът ще ви направи свободни!

0
Ако се разболеете от COVID-19, шансът да загинете е 1 към 25,9
Ако се разболеете от COVID-19, шансът да загинете е 1 към 25,9

Ако се разболеете от COVID-19, шансът да загинете е 1 към 25,9

Една прекрасна художничка, бъдеща майка, почина в следствие на усложнения след COVID-19. Лекарите държаха в медикаментозна кома младата жена, спасиха бебето, но изгубиха нея. Сухите съчки, за които се говореше в началото на пандемията, отдавна подпалиха и всичко останало, пише Емил Спахийски във вестник Труд.

Вече никой не е защитен, но не за това става дума. Продължава да властва разбирането, че ваксините са опасни. Огромна част от българите не искат да чуят за иглата, независимо чия разработка е. Страхът е от страничните ефекти, които могат да събудят ваксините. Е, хайде да поговорим с числа, защото само фактите могат да събудят нещо друго, което убягва на антиваксърите - реалностите.

Всяко лекарство задължително е снабдено с листовка, която предупреждава за страничните ефекти, които може да предизвика. Включително и най-елементарното хапче аспирин може да предизвика нежелателни реакции. Така е и с още по-тежките лекарства, така е и с ваксините.

Ако отворим предупрежденията на първата и към момента най-търсена ваксина - Pfizer, ще прочетем и стряскащи неща, но нека се фокусираме върху числата. Един на десет души би могъл да получи болка на мястото на инжектиране, главоболие, световъртеж, втрисане и повишена температура. Тези неща обаче отминават още на следващия час или на следващия ден. Един на сто души може да страда от увеличени лимфи, да изгуби съня си. Пак за ден-два. Остри алергични реакции са регистрирани едва в няколко случая на милиони ваксини. Милиони. Тоест шансът за много тежък страничен ефект е едно на няколко милиона. Да ги свалим на сто хиляди и да ги сравним с жертвите на пандемията от COVID-19.

В България сме 7 млн. души. По официални данни регистрираните заболели са 327 770 (данни от неделя). Тоест шансът да се разболеете към момента е 1 към 21,4. А ако се разболеете, шансът да загинете е 1 към 25,9.

Ако здравната система е претоварена, нещата стават драматични. Драматични са дори и с добавката, че много хора засега карат леко болестта, но те могат да убият други и тогава пандемията става още по-страшна. И това са директните поражения на вируса. А знаете ли колко хора прекарали болестта получават трайни увреждания - белодробни, сърдечно-съдови, мускулни, мозъчни? А ограниченията?

Разумът ще ви направи свободни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари