Работата в офис може да доведе до сериозни здравословни проблеми

0
Проучване установява, че при служителите в офис има повишен риск от хипертония, диабет и проблеми със сърцето
Проучване установява, че при служителите в офис има повишен риск от хипертония, диабет и проблеми със сърцето

Проучване установява, че при служителите в офис има повишен риск от хипертония, диабет и проблеми със сърцето

Дългите часове в седнало положение, липсата на естествена светлина и недостатъчната физическа активност са някои от причините, поради които работата в офис може да има отрицателно въздействие върху здравето ни, включително да влоши и дори да причини някои здравословни проблеми.

Ново изследване установи, че офис служителите, които работят дълго време на изкуствено осветление, са по-склонни към определени здравословни проблеми.

Изследователи са помолили 13 души с диабет да прекарат пет дни в офис среда, седнали до прозорец, където нахлува пряка естествена светлина. Учите установили, че нивата на кръвната захар на участниците е в норма през 59% от времето.

След това те помолили същата група да прекара пет дни в помещение без прозорец и само с електрическо осветление. Тяхната кръвна захар, наблюдавана за период от 24 часа, е била нормална само 51% от времето, прекарано под електрическо осветление.

Авторът на изследването, професор Йорис Хукс от университета в Маастрихт, казва, че дневната светлина влияе върху биологичния ни часовник и върху нивата на кръвната ни захар.

Друго проучване установи, че хората, които работят в офис, са по-склонни да имат хипертония, отколкото тези, които работят в други среди.

Проучването установи, че 66% от анкетираните 3500 служители, които работят в офис, е по-вероятно да имат продължителна хипертония.

Авторът на изследването Ксавие Трудел посочва, че хората трябва да са наясно, че дългите часове работа могат да повлияят на здравето на сърцето им.

Проблемите с кръвното налягане и хипертонията могат да доведат до по-сериозни, дългосрочни здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания.

Д-р Матю Мълдун, професор по медицина в университета в Питсбърг, подозира, че дългите часове в седнало положение могат да доведат до здравословни проблеми.

Той казва, че хората, които седят дълго време, са по-склонни да имат наднормено тегло или затлъстяване, което е рисков фактор за редица здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак.

Д-р Мълдун препоръчва на хората, които работят в офис, да се изправят и да се движат поне на всеки 20 минути.

Той също така препоръчва на хората да се стремят да получат поне 30 минути умерена физическа активност всеки ден.

Ето някои съвети как да подобрите здравето си, докато работите в офис:

  • Стойте прави и се раздвижвайте поне на всеки 20 минути.
  • Намерете начини да добавите повече физическа активност в ежедневието си, като например да се разхождате или да карате колело до работа.
  • Изберете офис с естествена светлина.
  • Консумирайте здравословна храна и пийте много вода.
  • Спете достатъчно.

Като следвате тези съвети, можете да помогнете за намаляване на риска от здравословни проблеми, свързани с работата в офис.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари