Протест в Русе срещу проектозакон за вероизповеданията

1
Шествието ще тръгне в 15:30 часа от Паметника на Альоша
Шествието ще тръгне в 15:30 часа от Паметника на Альоша

Протестно шествие-митинг на 11.11.2018 в Русе.

Поводът е проектозакона за вероизповеданията в България. Събитието е организирано от Християнската общност на Протестантско - Евангелските вярващи и църкви в град Русе. Мотото е "Свобода на словото".

Шествието ще тръгне в 15:30 часа от Паметника на Альоша по улица "Александровска" и ще приключи с митинг на Паметника на свободата.

Ето какво споделиха организаторите на събитието:

"Като представители на различни верски общности в България, изразяваме своята загриженост и тревога във връзка с планираните промени в българското законодателство, свързани със свободата и живота на вероизповеданията.

Притеснение будят както отделни текстове, така и цялостният дух на предложения законопроект, който е чужд на демократичните и плуралистични ценности и се опитва да върне гражданите на Република България във времена, в които репресивната Държава, чрез свои силови структури, преследваше верските общности, като ги демонизираше и определяше за “врагове на народа”, или модерния подобен израз “риск за националната сигурност”.

Законопроектът застрашава не само верските общности в Република България, но по същество представлява и посегателство върху правата на всички български граждани. Недопустимо е през 21 век, в страна членка на ЕС, да се налагат закони, които стигматизират и лишават от основни права цели сегменти в българското общество. Доказателство за това са и изразените становища на всички вероизповедания в Република България, от които няма нито едно, което да подкрепя предложените промени в Закона.

Излизаме на мирен протест обединени и с мисъл за запазване на постигнатото през годините на свобода и демокрация и за да се противопоставим на тихото завръщане на духа на тоталитаризма в нашата Родина.

Подробен анализ на Законопроекта може да прочетете тук.

Лица за контакт във връзка с мирния протест - пастор Илия Илиев 0898675320, пастор Румен Бончев 0886677681, пастор Данаил Налбански 0894451367.

Бог да пази България!"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари