Продължават да се разминават интересите на бизнес, училища и ученици в Русе

0
Бизнесът често не предлага съдействие за обучение на кадри, като спонсорира конкретна специалност чрез дуално образование
Бизнесът често не предлага съдействие за обучение на кадри, като спонсорира конкретна специалност чрез дуално образование Снимка: БНТ, стоп кадър

Продължават да се разминават интересите на бизнес, училища и ученици в Русе

На пазара на труда се търсят специалности, които, макар и да се предлагат за обучение в средните училища, липсва интерес от страна на младите хора.

В същото време бизнесът често не предлага съдействие за обучение на кадри, като спонсорира конкретна специалност чрез дуално образование, показва проверка на БНТ в Русе.

В дунавския град има десетина фирми, половината от тях от шивашкия бранш, които се включват като партньори на училищата в дуалното обучение. В същото време бизнесът заявява, че му липсват специалисти.

Следващата година в русенска област по тази система са заявени 10 специалности в областта на машиностроенето, облеклото, химията, готварството, водния и железопътния транспорт.

"За съжаление и тази година имаше сектори в бранша на различните специалности, които не заявиха никакви специалности." казва Росица Георгиева, началник на Регионалното управление на образованието в Русе

Съществува обаче и друг проблем – учениците след 7 клас не проявяват интерес към определени специалности и те се закриват, ако не се намери начин за тяхното финансиране.

"Паралелката за производство на облекло от текстил - миналата година я закрихме преди първия етап. От обявени 26 места нямаше подаден нито един кандидат. Тази година, по настояване на австрийското посолство, отново сме я предложили, защото има търсене, за съжаление няма интерес от страна на учениците.", казва Росица Георгиева – началник на Регионалното управление на образованието в Русе

Според Миглена Христова, представител на работодателска организация, трябва да има по-широка информационна кампания, за да бъдат доволни и работодателите, и бъдещите работници.

"Ако бизнесът бъде запознат, на него това няма да му струва чудеса, децата биха били по-мотивирани и биха придобили умения, които да вложат в даден вид работа. То трябва да им стане интересно.И бизнесът ще има по-рано подготвени кадри.", смята Миглена Христова, регионален представител на Асоциацията на индустриалния капитал в България за Русе

Друг е въпросът и че броят на учениците с всяка година прогресивно намалява. Показателни са цифрите за родените преди 7 години – били са 1500, а тези, които са останали в Русе, за да кандидатстват сега за първи клас, вече са 1 003.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    Русенец
    Kaкво значи "разминават се интересите им"? Че никой не е толкова луд, че да бъхти при такива условия, за толкова пари, ли? Как не се разминават интересите на българските емигранти с работодателите из Европа? Обяснете, моля!
  • 4
    6
    Пръч
    Най -голямото разминаване в Русе е между жителите и идиотите които работят в общината,хората плуват по течението обаче тези продажници които плават в общинския кораб все срещу течението го карат.Станали общинари не за да работят за Русе и жителите му а за да лапат и грабят и да си пълнят алчните си ненаяли се гъзове.
  • 12
    5
    Гражданин
    Не знам защо на учебните заведения се гледа като на посреднически агенции за работна ръка. Напълно съм съгласен с написаното в Коментар 3.Сега да привлекат разгалатените си деца и техните тайфи да работят.Интересно - в IT сектора имало също недостиг,ама г-жа Росица Георгиева не се обръща към Инспекцията по труда в този сектор да работят деца от горните класове.
  • 11
    4
    Хмммм
    България голяма, ЕС още по-голям, не виждам какъв им е проблема на бизнеса - да си ги привлекат отвън. Да пробват от Ирландия и Люксембург.
  • 17
    3
    Бизнесът
    Бизнесът, я слезте на земята по 12 часов работен ден, минимални осигуровки и минимална заплата, 6 дневна работна седмица и пълно унижение. Нека бизнеса да работи за тези пари!!! Да ви се невиди боклуците и на вас фалит!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари