ЕЦБ изрази положително становище за въвеждане на еврото в България

0
Становище изразява положителна оценка по проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България
Становище изразява положителна оценка по проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България

Становище изразява положителна оценка по проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) прие вчера, 2 май, становище, с което изразява положителна оценка по проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България, съобщава Министерството на финансите на електронната си страница.

Европейската централна банка приветства целта на законопроекта да се създадат условия за плавен преход към еврото в България и за навременно прилагане на необходимите мерки във връзка с това.

В становището се отбелязват общите правни положения, относими към уредбата на използването на еврото, а именно: изключителната компетентност на Съюза в областта на паричната политика на държавите членки, чиято парична единица е еврото, както и прилагането на законодателна техника, с която да се избягва възпроизвеждането на разпоредби на правото на Съюза, които са пряко приложими, посочва МФ.

ЕЦБ приветства предвидените текстове в законопроекта, съгласно които обменът на банкноти и монети от левове в евро от БНБ да се осъществява безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето.

Становището отчита предложения в законопроекта подход за осигуряване на неутрално преминаване към еврото, при който, отделно от общите правила за превалутиране и закръгляване, се въвеждат и специални по-благоприятни правила за закръгляването на някои стойности, като например възнагражденията за положен труд, обезщетенията, паричните и социалните помощи и пенсиите. Специални правила за закръгляване са въведени и в някои от предвидените в законопроекта изменения на други национални закони, които целят изцяло да транспонират съответните изразени в евро стойности така, както са посочени в директивите и регламентите на Съюза.

ЕЦБ отбелязва и предвидения в законопроекта подход за изрични законови разпоредби, които да обезпечат невъзможността за неблагоприятна промяна на лихвените проценти по влогове и договори за кредит, като по този начин да се гарантира защитата на потребителите.

В становището си ЕЦБ отправя някои специфични технически бележки, свързани с редакция на конкретни текстове от законопроекта, с цел постигане на пълно съответствие със съответните европейски разпоредби, към които те препращат.

ЕЦБ припомня, че на 22 декември 2023 г. и 26 март 2024 г. е получила искания от Българската народна банка (БНБ), действаща от името на Министъра на финансите на Република България, за становище относно законопроекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    3
    фена на Путин
    И на просешка тояга ще ни яхнат с еврото Искат земята, виждат че сме просто и слабо племе и ни го набутват.
  • 6
    2
    Мунчо
    Аз пък разбрах, че ЕЦБ е изразила положителна оценка ПО ЗАКОНОПРОЕКТА за Закон за въвеждане на еврото, А НЕ за въвеждането на еврото. Има малка разлика.
  • 10
    1
    русенец
    А становището ви по въпроса защо Швеция, Дания, Полша и да не продължавам със списъка, нещо не искат да въвеждат еврото? Да не би те да са по-балами от нас, които сме на последно място по всичко в ЕС, което ще рече, че сме последни и по акъл.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари