Продадоха кораба "Роял Хелена"

1
България остана само с един учебно-ветроходен кораб – КАЛИАКРА
България остана само с един учебно-ветроходен кораб – КАЛИАКРА

България остана само с един учебно-ветроходен кораб – КАЛИАКРА, собственост на „Български морски квалификационен център“ ЕАД.

Това става след като е осъществена продажбата на построения през 2009 г. втори учебно-ветроходен кораб РОЯЛ ХЕЛЕНА, предава Maritime.bg.

Втората българска баркентина вече плава под флага на Доминиканската република и с името MARIA TRINIDAD SANCHEZ. Корабът е продаден на Военноморския флот на републиката, а преговорите и продажбата са осъществени за 9 месеца със съдействието на Sea Independent Portugal.

Проблемите с РОЯЛ ХЕЛЕНА настъпиха през юни 2017 г., когато след пилотска грешка, нашият кораб се вряза в испански съд в порт Оудесхилд (Холандия). „Няма драма, нищо фатално не се е случило. Заради пилотска грешка е станал сблъсъкът на „Роял Хелена” с испанския кораб „Нао Виктория”. Капитанът и екипажът нямат никаква вина“, бяха първите думи на управителя на „Топ сейл“ тогава.

В края на миналата година стана ясно, че има проблеми с изплащането на възнагражденията на екипажа. Тогава от фирмата заявиха, че причината е инцидентът няколко месеца по-рано.

Учебният ветроходен корабРОЯЛ ХЕЛЕНА“ отплава в през април миналата година за участие в серия международни празници на морето. Баркентината трябваше да посети много и известни европейски пристанища, участвайки в множество международни морски празници и представяйки България, плавайки в Средиземно, Северно и Балтийско море, както и Атлантическия океан.

РОЯЛ ХЕЛЕНА е тримачтова баркентина за учебно-ветроходни цели, двупалубен, със седловатост и бимсова кривина, с подрязана кърма и клиперски нос, съдът имаше предназначение за обучение на до 47 практиканти при продължителни плавания и възможност за обучение на палубата на 100 практиканта за кратки еднодневни рейсове при отдалеченост от брега до 5 мили и до 5 бала вятър по Бофорт.

Съдът има дължина с бушприт 54,40 m, широчина 8,20 m, височина на борда 5,10 m и максимално газене с кил 3,92 m. Площта на ветрилата на кораба е около 1000 m2, при три мачти и бушприт.

Съдът е оборудван с двигател Volvo Penta D12D-C MH – 450 hp и три дизелгенератори CATERPILAR C 4.4 DIT – 75.6 HP/56.4 kW. Жилищните помещения на кораба са – кабини за един човек – 2бр., луксозни кабини за 2+1 човека– 4 бр., кабини за 2 човека – 5 бр., един кубрик за 14 човека и един кубрик за 7 човека.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари