Пробив: Спрей за астма предпазва от тежки форми на Ковид-19

0
Антивъзпалителният ефект на препарата върху белия дроб може да осуети нарушаването на белодробните функции
Антивъзпалителният ефект на препарата върху белия дроб може да осуети нарушаването на белодробните функции

Това може да се окаже решаващ пробив в битката срещу коронавируса: един отдавна известен спрей срещу астма намалява с цели 90% риска от тежка форма на Ковид-19. Установиха го учени от Оксфорд

Медикаменти срещу Ковид-19 все още няма, затова изследването от Оксфорд вдъхва големи надежди, пише Дойче Веле. Един отдавна известен спрей срещу астма явно ускорява процеса на оздравяване и предпазва от тежки форми на болестта.

Още през февруари екипът около Мона Бафадел и Санджай Рамакришнан от университетската клиника в Оксфорд съобщи за многообещаващи резултати, а сега те бяха публикувани и в специализираното издание „The Lancet". Това може да се окаже решаващ обрат, написа в Туитър германският здравен експерт Карл Лаутербах.

Какво точно са установили учените от Оксфорд

Две впръсквания сутрин и две вечер - кортизоновият спрей срещу астма, съдържащ съставката Будезонид, намалява с цели 90% риска от тежка форма на Ковид-19, а при по-леките форми скъсява времетраенето на болестта, се казва в британското изследване. На учените направило впечатление, че макар хората, страдащи от астма, да имат затруднения с дишането, те не спадат към рисковите групи на пациентите с Ковид. Причината: редовната употреба на т.нар. глюкокортикоиди, които имат антивъзпалително действие и смекчават имунната реакция на организма. Един от най-широко използваните глюкокортикоиди е Будезонид, чийто ефект върху болни от Ковид-19 пациенти е бил изследван сега от британските учени.

Групата от общо 146 пациенти е била разделена на две. Още в ранния стадий на болестта - тоест, в първите седем дни след появата на леки симптоми, едните ползвали два пъти дневно спрей срещу астма, съдържащ Будезонид, а другите били лекувани по стандартната терапия. Резултатите показали, че в рамките на първите 28 дни рискът от болничен престой и тежка форма на Ковид-19 в първата група пациенти бил с 90% по-нисък, отколкото при заболелите от втората група. Сред тях 11 души развили тежка форма на Ковид-19 и били приети в болница, докато в групата, приемаща Будезонид, имало само двама души с тежка форма на заболяването. В тази група значително по-малко били и пациентите с висока температура.

Учените от Оксфорд твърдят, че ефектът от Будезонид е сходен с този на ваксините срещу Ковид-19 и по-силен от въздействието на всички изпробвани досега медикаменти, прилагани върху пациенти с тежка форма на Ковид-19. Освен това били отчетени съвсем малко нежелани странични ефекти и по-малко дълготрайни симптоми, водещи до т.нар. пост-Ковид синдром.

По поръчка на AstraZeneca

Германският здравен експерт Карл Лаутербах изрази в първа реакция в Туитър силен оптимизъм. Според него британското изследване е много сериозно и може да доведе до обрат в лечението на Ковид-19. Резултатите са логични от клинична гледна точка, защото антивъзпалителният ефект на препарата върху белия дроб може да осуети нарушаването на белодробните функции, смята Лаутербах.

Изследването е било финансирано от британско-шведската компания AstraZeneca, чиято ваксина срещу Ковид-19 от седмици е обект на критики и съмнения. AstraZeneca произвежда инхалатор, съдържащ Будезонид. Търговското му наименование е "Symbicort".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари