Два щама коронавирус се сливат в нов хибрид

0
Според New Scientist новият хибриден вирус е резултат от рекомбинация на силно заразен вариант, открит в Обединеното кралство, и версия на вируса, открита в Калифорния, която се смята за отговорна за скорошната вълна от инфекции в Лос Анджелис
Според New Scientist новият хибриден вирус е резултат от рекомбинация на силно заразен вариант, открит в Обединеното кралство, и версия на вируса, открита в Калифорния, която се смята за отговорна за скорошната вълна от инфекции в Лос Анджелис Снимка: Pixabay

Случаят "рекомбинация" е открит в проба от вируса в Калифорния

Два коронавирусни щама са слели своите геноми в силно мутирала хибридна версия на вируса.

Случаят "рекомбинация" е открит в проба от вируса в Калифорния и откритието му предупреждава, че е възможно да се влезе в нова фаза на пандемията, предава  TrafficNews.bg

Според New Scientist новият хибриден вирус е резултат от рекомбинация на силно заразен вариант, открит в Обединеното кралство, и версия на вируса, открита в Калифорния, която се смята за отговорна за скорошната вълна от инфекции в Лос Анджелис.

Това е вариант на коронавирус В.1.429, който е устойчив на съществуващи антитела спрямо тези, които вече са претърпели COVID-19. В допълнение към британския, южноафриканския и бразилския щам, щамът в Калифорния е друга мутация на коронавируса с висока циркулация.

Броят на хората, заразени с щама в Калифорния, е дори по-малък, но тази версия изглежда е по-заразна от оригинала, което не означава, че води до по-тежка клинична картина. Това, което знаем за британския щам досега, ни дава надежда, че повечето ваксини осигуряват защита срещу новите щамове, така че се надяваме, че това да бъде така и с случая с щама в Калифорния", каза д-р Жасмин Пламър от Медицинския център на Сидърс-Синай в Лос Анджелис.

Рекомбинацията на британския и калифорнийския щам е открита от д-р Бет Корбер от Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико. Преди две седмици, по време на лекция в Нюйоркската академия на науките, тя намекна, че е видяла съвсем ясни доказателства за това в базата данни на американските вирусни геноми.

Ако бъде потвърдено, това ще бъде първият "рекомбинантен", открит в пандемията. За разлика от обикновените мутации, където промените се натрупват една по една, рекомбинацията може да вземе множество мутации наведнъж.

Рекомбинацията се случва, когато два различни вируса, принадлежащи към един и същи род, като коронавирус или грипен вирус, заразяват една и съща клетка и след това смесват продуктите от техните генетични инструкции с механизма на репликационен цикъл, за да образуват нов вирусен обект, който комбинира предишните два.

Това създава вируси с нови характеристики по отношение на възможността за клетъчна инфекция, репликация, способност за разпространение в популацията, вирулентност и патогенност. На практика никой от населението не е развил имунитет срещу тези нови форми на вируса, така че те се разпространяват лесно, което може да причини нови пандемии. Създаването на нови рекомбинантни форми на вируса и последващите пандемии са били по-чести в миналото, най-вече испанската грипна пандемия.

Бет Корбер е забелязала само един рекомбинантен геном сред хиляди последователности и все още не е ясно дали вирусът се предава от човек на човек или се е случил веднъж.

Д-р Сергей Понд от Университета Темпъл в Пенсилвания, който се специализира в рекомбинанти и сравнява хиляди геномни последователности, предадени в бази данни, отбелязва, че все още няма доказателства за широко разпространена рекомбинация, но също така припомня факта, че всички "коронавируси се комбинират". Така че въпросът е кога ще се случи това, а не дали ще се случи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари