Омикрон се "размножава": Колко опасни са новите му варианти?

1
Понякога при размножаването (копирането) на вирусите възникват грешки и така се стига до мутации
Понякога при размножаването (копирането) на вирусите възникват грешки и така се стига до мутации Снимка: iStock

Световната здравна организация наблюдава развитието на два нови подвида на Омикрон: BA.4 и BA.5. Какво се знае за тях до момента?

Отговорите търси Дойче Веле. 

В хода на пандемията непрекъснато се появяваха и продължават да се появяват нови варианти на коронавируса. През тази седмица Световната здравна организация (СЗО) взе под наблюдение два нови подварианта на Омикрон. Учени от Ботсвана и Южна Африка са открили мутациите ВА.4 и ВА.5, а в момента се проучва каква точно е опасността от бързото им разпространяване и от заразяване с тях.

Мутациите са били констатирани у четирима пациенти в Ботсвана и у 23 в Южна Африка. Но новооткритите подвидове вече са достигнали и до няколко европейски държави: Белгия, Дания, Германия и Великобритания.

Досега учените и медиците не са установили сериозна епидемиологична разлика между стария вариант на Омикрон и двата нови. "Появата на модификациите не дава повод за тревога. Засега не наблюдаваме бърз ръст на заразите, хоспитализациите или смъртните случаи", казва д-р Мачидисо Моети, регионален директор на СЗО за Африка.

Нов вариант и във Великобритания

Но във Великобритания в момента се разпространява съвсем нов, различен подвариант на Омикрон, наречен ХЕ. Там вече над 1000 души са заболели от тази мутация, научаваме от актуалния доклад на съответната служба към Министерството на здравеопазването в Лондон.

Вирусът ХЕ представлява комбинация между Омикрон ВА.1 (оригиналния Омикрон) и Омикрон ВА.2, който е най-заразен от всички изброени. С други думи, тази модификация, открита във Великобритания, комбинира генетичен материал от различни варианти, в резултат от което възниква нов подвид на вируса SARS-CoV-2.

Вариантите на вируса се комбинират

Нека да припомним откъде се появяват новите модификации на вирусите. Понякога при размножаването (копирането) на вирусите възникват грешки и така се стига до мутации. Когато структурата на вируса не е променена, тогава говорим за "тиха мутация" или "грешка". Мутациите в шиповия протеин могат да повишат заразността на вируса. Колкото до варианта Омикрон ХЕ, той вече е комбинация от два различни други подварианта. Т.е. двата подварианта на вируса се съдържат в една и съща клетка, по едно и също време.

В тази клетка те могат да комбинират генетичния си материал и после да заразяват други хора. Генетичната си информация Омикрон ХЕ е взел главно от Омикрон ВА.2 - модификация, която не води до по-тежко протичане на болестта, отколкото ВА.1. Това важи, впрочем, за всички варианти на Омикрон: протичането на заболяването е по-леко. Но нека да припомним, че Омикрон затова пък е силно зарáзен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари