Предлагат се промени в Награда „Русе“

0
Сформираният Обществен съвет за култура е дал своите предложения, които са залегнали в предложените изменения за редакция, намаляване и преразпределение на категориите на Награда „Русе“
Сформираният Обществен съвет за култура е дал своите предложения, които са залегнали в предложените изменения за редакция, намаляване и преразпределение на категориите на Награда „Русе“

След обществения отзвук и медийните публикации, свързани с последното връчване на Награди „Русе“ през 2020 г., общината е решила да промени правилата и категориите в Наредба № 17 за символиката на Община Русе

Сформираният Обществен съвет за култура е дал своите предложения, които са залегнали в предложените изменения за редакция, намаляване и преразпределение на категориите на Награда „Русе“, пише Русе Медиа. 

Предлага се общият брой на наградите в двата раздела „Изкуство и култура“ и „Образование и наука“ да се намалят от 15 на 13. В „Изкуство и култура“ ще отпадне категория „Архитектура“ заради липсата на предложения за нея, а категорията „Сценични изкуства“ ще се раздели в 2 подкатегории – „Театър“ и „Музика и танц“. Двете категории „Литература“ и „Публицистика в медиите“ пък ще се обединят в обща – „Литература и публицистика“. Наименованието на категория „Изобразително изкуство“ ще бъде сменено с „Визуални изкуства“. Колективната награда ще бъде само за творчески екип, като отпада „културна организация“.

В раздел „Образование и наука“ се предлага по-прецизно формулиране на категориите, като отпада на 1 от тях – колективна награда за образователна институция, преподавателски или научен екип. Смята се, че тя дублира колективната награда за образователна институция или учителски екип, която ще бъде допълнена така: „За образователна институция, научен или учителски екип“. Наградата за цялостен принос в областта на предучилищното, началното, основното, средното и висшето образование остава без „висшето“ образование.

Важно уточнение е, че вече ще има изискване наградата да се присъжда за изключителни заслуги, проявени във времето от 10 май на предходната до 10 май на текущата година. „Действащият към настоящия момент регламент не поставя никакво времево условие, което позволява да се правят предложения за награждаване на лица, които отдавна не са активно действащи в дадената сфера. Освен това се налага и ограничението Награда „Русе“ да се връчва само на лица и институции, които не са били удостоявани с нея през последните 3 години“, обясниха от общината.

Финансовото измерение на наградата също се променя, за да се степенуват различните отличия – индивидуална, колективна, за цялостен принос и дългогодишна дейност. В момента паричната премия е в размер от 500 лева. С промените за индивидуална награда ще се дават 500 лева, за изключителен принос и дългогодишна дейност – 600 лева, за колективна награда – 1000 лева.

По време на церемонията за 24 май се връчваха и още две награди – ежегодната стипендия „Студент на годината“ и „Млад творец“. С промените „Студент на годината“ ще се присъжда в навечерието на Студентския празник – 8 декември.

Срокът за предложения и становища по проекта за изменения в Наредба 17 е 30 дни, считано от публикуването му на интернет страницата на ОбС-Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари