Правителството одобри създаването на лечебни заведения само с асистенти и сестри

0
Здравното министерство иска дискусия за кръстосаното донорство и присаждането на матка
Здравното министерство иска дискусия за кръстосаното донорство и присаждането на матка

Нов вид лечебни заведения, в които лекарски асистенти, медицински сестри или акушерки ще осъществяват самостоятелно здравни грижи и манипулации е сред предложенията в Закона за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения, решението за чието одобряване беше прието от Министерския съвет.

С него се правят промени и в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, Закона за приватизация и следприватизационен контрол и Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г., съобщи правителственият пресцентър.

Предлагат се и промени, с които се дава възможност за субсидиране на държавни и общински комплексни онкологични центрове от бюджета на Министерството на здравеопазването за медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК.

Към задълженията на лечебните заведения се предлага въвеждането на задължение за всекидневно предоставяне на информация на Националния съвет за цени и реимбурсиране на лекарства от лечебните заведения, определени да проследяват ефекта от терапията с лекарствени продукти.

В Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки с цел увеличаване на броя на донорите се предвижда възможност да могат да се вземат органи и тъкани от починал, ако е формирана воля за това от по-широк кръг негови роднини. Освен сега съществуващото съгласие по подразбиране за донорство от човека приживе, се предлага да се даде възможност хората да изразяват и изричното си съгласие за донорство преди своята смърт, което да се вписва в регистрите на Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Важна цел на законопроекта е провокиране на дискусия дали да се разреши кръстосаното донорство България - донорство на принципа на реципрочност при двама реципиенти и съответно двама донори (техни роднини), с които обаче те са биологично несъвместими, да се допусне трансплантация на тези двама нуждаещи се пациенти чрез размяна на донорите (нероднини) при съвместимост със съответните реципиенти.

Въпросът поражда много дискусии, поради което преди да се вземе решение е от особено значение да се постигне обществен, медицински и институционален консенсус по въпроса. Няма единно европейско или международно законодателство по въпроса, се отбелязва в съобщението.

Друга важна цел на законопроекта е да провокира дискусия за въвеждане на трансплантация на матка в България.

Предлагат се и промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, като се предвижда парите от продажба на обособени части от лечебни заведения с държавно или общинско участие, да могат да се използват за инвестиции, пряко свързани с предмета на дейност и за погасяване на задължения към кредиторите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари