Пожарът, унищожил надписа "1300 години България", не е бил умишлен

3
Бяла ще го възстанови, но ще отнеме години
Бяла ще го възстанови, но ще отнеме години Снимка: Никола Рахнев / Facebook

Бяла ще го възстанови, но ще отнеме години

Общинският съвет в Бяла гласува решение, с които дава съгласие за почистване на обгорелите дървета, които оформяха надписа за 1300 години България. Той бе унищожен при пожар, избухнал през миналата година.

На заседанието на местния парламент кметът на Бяла Димитър Славов обясни, че разследването за причините е приключило, като е установено, че няма умишлено действие. Пожарът в землището на село Стърмен е пламнал от искри на преминаващ влак, но тъй като сигналът е подаден късно, се е стигнало от унищожаването на дърветата, информира Русе Медиа.

Славов обясни още, че възстановяването ще изисква време, тъй като според експерти ще трябва да минат 1-2 години, преди да може да се засадят нови дървета в тази почва. Предвид климатичните промени, много е вероятно боровете да се заменят с друг вид дървесна растителност.

Първата стъпка обаче е почистването, за което съветниците дадоха съгласие. Както е известно, от Гората.Бг изявиха преди време желание да се включат във възстановяването на надписа, а от своя страна съветници предложиха да се направи дарителска кампания и в Бяла.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    абе
    влака върви на един километър от там и огъня по принцип върви нагоре , а там наклона е стръмно надолу.пак глупости пишете .....
  • -2
    3
    Мунчо
    По-адекватно ще бъде надписът да се промени на "1350".
  • 9
    2
    Русенец
    Повтарям за невежите: Има още един такъв надпис, след изхода на Обретеник, посока Ценово. Все още си личи, въпреки, че шубракът е почнал да го превзема. Едно време, по онова, лошото време, надписът беше ясно четлив и се виждаше от шосето. Днес, когато цъфтим, вържем и сме по-по-най в целият ЕС, надписът, както и всичко друго в тази държава, е силно занемарен. Сигурно, пак комунистите ще да са виновни. Още сто години нескопосана демокрация да имаме, пак ще се оправдаваме с комунистите.
  • 9
    1
    фена на Путин
    200000000000000% е умишлен. Някоя либерална проститутка е. Само надписа е изпепелен. Няма как да е случайно. Или някой умирисан усраински, четвъртополов, бесарабо монголски уклонист е видял и там Русия и е вилнял.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари