Последният голям производител на соларни модули в Германия ще затвори завода си

2
Липсата на европейска защита срещу нелоялна конкуренция от Китай застрашава почти четири години упорита работа на изключителни професионалисти в Европа обяви бордът на компанията Sentis
Липсата на европейска защита срещу нелоялна конкуренция от Китай застрашава почти четири години упорита работа на изключителни професионалисти в Европа обяви бордът на компанията Sentis Снимка: Meyer Burger

Липсата на европейска защита срещу нелоялна конкуренция от Китай застрашава почти четири години упорита работа на изключителни професионалисти в Европа обяви бордът на компанията Sentis

Швейцарската компания за соларни панели Meyer Burger ще затвори своя завод във Фрайберг, за да се съсредоточи върху производствените си обекти в САЩ, след като от години отчита загуби. Компанията е намалила общия капацитет за производство на соларни панели в ЕС с около 10%.

След спад на цените на акциите с 90% от краткотрайно възстановяване през 2018 г. и години на загуби, швейцарската компания затваря обекта си в Германия от март. Акционерите на компанията обвиняват за бизнес проблемите конкуренцията от Китай и липсата на предпазни мерки в Европа.

Липсата на европейска защита срещу нелоялна конкуренция от Китай застрашава почти четири години упорита работа на изключителни професионалисти в Европа“, обяви бордът на компанията Sentis, която е най-големият акционер, в изявление в петък (23 февруари), пише Euractiv.

Meyer Burger е най-големият производител на слънчеви модули в Германия и беше наел около 500 работници в своя завод за сглобяване на соларни модули във Фрайберг, Саксония. Компанията е част от по-широк клъстер, известен като „Силициева Саксония“, който даваше тласък за региона, който изостава икономически.

През 2023 г. заводът произведе модули за 650 мегавата – около 5% от инсталираната мощност в Германия, въпреки че компанията не успя да продаде всичките си продукти. Европа е инсталирала 56 гигавата слънчева енергия през 2023 г., докато общият европейски производствен капацитет е 6 гигавата.

Решението компанията да закрие завода за монтаж на соларни модули се очакваше дълго време. През януари молбите на компанията правителството да предостави субсидии до средата на февруари не получиха отговор .

В Берлин политическото обсъждане на пакета за местните производители на соларна енергия – наречен „Слънчев пакет“, е в застой поради липса на съгласие в рамките на трипартийното правителство и изглежда малко вероятно да бъде договорено преди края на март.

Швейцарската компания се мести в САЩ и набира до 250 милиона швейцарски франка (262 милиона евро) за финансиране на нови производствени обекти в Колорадо и Аризона. Очаква се да получи 1,4 милиарда евро под формата на данъчни кредити от масовия инструмент за поддръжка на чисти технологии на САЩ – Закона за намаляване на инфлацията.

Освен това, по-силното фокусиране върху нашия бизнес в САЩ ни прави независими от политическите решения в Европа“, каза главният изпълнителен директор Гюнтер Ерфурт.

Брюкселският процес

Инструментът на ЕС, който трябва да гарантира, че компании като Meyer Burger ще останат – Законът за индустрията с нулеви емисии, беше договорен в началото на февруари, но прилагането му ще отнеме години.

Този закон може да даде на индустрията дългосрочна перспектива, като ѝ позволи да бъде конкурентоспособна по критерии, различни от цената, където китайските производители трудно могат да бъдат победени. Вместо това законът ще даде възможност на страните от ЕС да пригодят 30% от търговете за капацитет за местни производители.

Като се има предвид, че прилагането на този нов закон на ЕС няма да стане преди 2025 г., краткосрочната перспектива на соларната индустрия изглежда все по-мрачна.

Законът „не отрича необходимостта от спешна подкрепа. На производителите са изправени пред риск за оцеляването си, а тази извънредна ситуация изисква спешни действия от страна на ЕС и националните власти“, заяви индустриалната асоциация SolarPower Europe на 6 февруари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    русенец
    Какво значи това, че китайците са нелоялна конкуренция? Че произвеждат евтино и качествено ли?:) Че правете го и вие!
  • 0
    1
    Мечо Пух
    Нали и на Германия не й трябват евтини енерго носители !!! Ще си припомнят какво им беше след ll световна....СКОРО
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари