Politico: Володимир Зеленски ще уволни началника на службата си за сигурност

0
Иван Баканов е приятел от детинство на украинския президент
Иван Баканов е приятел от детинство на украинския президент Снимка: Unian.net

Иван Баканов е приятел от детинство на украинския президент

Президентът на Украйна Володимир Зеленски възнамерява да уволни ръководителя на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов заради неговия непрофесионализъм и факта, че някои високопоставени служители от неговата служба са напуснали постовете си след началото на войната. Това съобщи в четвъртък вестник "Политико", позовавайки се на свои източници, предава БГНЕС.

Според тях държавният глава възнамерява да замени своя приятел от детинство и бивш началник на кабинета Баканов с човек, който по-добре познава работата на службата. Дипломат от западна страна, който съветва Киев относно реформите, необходими за модернизиране на СБУ, също проучва въпроса. Много анализатори смятат, че Баканов, който пое агенцията през 2019 г., не е успял да подобри работата ѝ. В момента, както информира Politico, голяма част от ежедневните операции на СБУ се извършват от кабинета на президента и от хора, които "все още са в добри отношения" със Зеленски и ръководителя на кабинета му Ермак.

Баканов е критикуван в правителството и в парламента, че не е реагирал правилно на руската специална операция и не е дал правилни заповеди на подчинените си. "Изключително сме недоволни от работата му и сме се съсредоточили върху това да се отървем от него", казва пред Politico служител, близък до Зеленски. - "Не сме доволни от мениджърските му умения, защото сега са необходими умения за управление на кризи, които според нас той не притежава."

Вестникът подчертава, че става дума не само за Баканов, но и за решението на бившия ръководител на дирекцията на СБУ в Херсонска област Сергей Криворучко да нареди на служителите си да напуснат Херсон преди нападението на руските военни, в противоречие с инструкциите на Зеленски. "Много от ръководителите на регионалните отдели на СБУ се държаха много странно. Някои избягаха. Един човек в Чернигов например подпали цяла сграда на СБУ без причина, просто защото не е имал време да изнесе всички документи", казва източникът пред вестника. По-рано президентът лиши от генералски звания бившия ръководител на дирекцията за вътрешна сигурност на СБУ Андрей Наумов, който напусна страната няколко часа преди началото на специалната операция.

Както отбелязва "Политико", СБУ има повече от 30 000 служители, което е седем пъти повече от британската контраразузнавателна служба MI5 и малко по-малко от ФБР на САЩ (35 000 служители). От години украинската служба е обвинявана в злоупотреба с власт и корупция, а многобройните опити за реформирането ѝ са неуспешни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари