"Погребаха" производителите на тютюн

0

Парламентарната комисия по Земеделие разгледа и прие на второ четене  Закона за тютюна и тютюневите изделия, като нито едно от предложенията на Национална конфедерация на тютюнопроизводителите не бе взето под внимание. 

На заседанието са присъствали представители само на две от браншовите организации, които са от локален характер – Цветан Филев, оглавяващ североизточната НАТ 2010 и намиращата се около Сатовча СПОТ на дългогодишния местен кмет Арбен Мименов. Само двамата са взели участие в дебата и твърдо са настоявали този вариант на ЗТТИ да бъде приет, който със сигурност ще доразгради сектора и поетапно ще  унищожи производството.

Новият Закон за тютюна и тютюневите изделия няма да реши проблемите в бранша, ще ги задълбочи, има изисквания за наличие на задължителни договори, което ще свие допълнително спадащото производство. Това прогнозира Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител, председател на Сдружение „Басма“ и заместник председател на НКТБ.

От друга страна делото, което Сабахлъков спечели за дискриминационно разпределение на референтните средства при намесата на зам.министър Бюрхан Абазов, което държавата обжалва, ще се гледа до 4-ти април, това ще доведе до забавяне на плащанията на стопаните.

Асен Кичуков, председател на НКТБ, изпрати преди ден предложения, нагледно и обосновано описани в документ от 3 страници, които посочваха основните уловки за поетапното спиране на родното производство.

Уместните предложения на НКТБ не срещнаха подкрепата на депутатите, които с действията си оставиха и разшириха правомощията и запазване на пазарния дял на няколко дружества, които от години оперират на нашия пазар. 

По същия начин коментира случващото се през тази година в тютюна и Иван Сабахлъков, който потвърди, че на пазара сериозни фирми едва ли ще навлязат, тъй като няма интерес това да стане от големите картели между фирмите – изкупвачи в страната.

„Колкото и опити да правим да привлечем фирми те отказват да дойдат в България, защото картелите в страната ни не дават на никой да оперира, ако не са свързани с определени кръгове. Не може в Гърция да се увеличат фирмите и интересите към определени сортове тютюн, а в България да се случва точно обратното и да изчезват фирмите. Лично аз съм на мнение, че в този си вид законът не е добър просто, защото е лобистки и обслужва една голяма компания“, каза председателят на Сдружение „Басма“, който поиска държавата да извърши т.нар. саниране в планинските и полупланински региони, където хората гледат тютюн на ръка и животинска тяга.

Малки тракторчета и инвентар да бъдат поети на най-бедните и дребни стопани от държавата, ако не в пълен размер то поне на 80-90%, чрез подобен механизъм, какъвто има в съседна Македония, която не е в ЕС, а там има утрояване на производството, изтъкна Иван Сабахлъков.

Освен това стана ясно, че финансовият министър Владислав Горанов не иска да контролира тютюневите изделия. Това стана ясно по време на заседание на парламентарната комисия по земеделие, където депутатите разгледаха на второ четене Закона за тютюна и тютюневите изделия.

В началото на заседанието чиновничката от Министерство на финансите Десислава Трифонова оповести волята на министъра – от закона да отпадне текстът, че той ще контролира тютюневите изделия. Предметът на закона не обвързва функциите на министъра, категорична бе експертката.

Волята на финансист номер едно е министърът на икономиката да отговаря за провеждането на държавната политика по тютюна и именно той да контролира тютюневите изделия. Финансовият министър имал достатъчно отговорности по темата по Закона за акциза и данъчните складове.

Според най-голямата браншова организация от всички сортови групи, която реално функционира в цяла България, до няколко години производството ще спадне драстично за сметка на това в Турция, Гърция, Македония и дори Хърватска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари