Шефът на КЗП: По закон понятие „промоция“ у нас няма

1
Доколко намаленията са реални и доколко потребителите могат да бъдат заблудени с анонсите за отстъпки при преминаването от една кампания в следваща
Доколко намаленията са реални и доколко потребителите могат да бъдат заблудени с анонсите за отстъпки при преминаването от една кампания в следваща

Коледните и новогодишните празници ще отминат, но практиката търговците да обявяват нови и нови намаления ще продължи. Доколко тези намаленията са реални и доколко потребителите могат да бъдат заблудени с анонсите за отстъпки при преминаването от една кампания в следваща? За това ще следи в идните седмици Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Как обаче да постъпят потребителите, за да не бъдат измамени? За какво да внимаваме, посъветва неотдавна пред БНТ председателят на КЗП Димитър Маргаритов

Възможно е предлагани за коледните и новогодишните празници стоки, които не са били реализирани тогава, да бъдат продавани на още по-ниски цени през януари и февруари.

„Но и друго може да се случи - да се продават стоки, които до този момент не са били намалявани, и да се създаде заблуда у потребителите, че това са много изгодни цени. Затова съветваме хората да съпоставят цените. Напълно е възможно в условията на свободния пазар някъде някой да продава нещо с намаление и въпреки това то да е по-скъпо, отколкото на друго място, където не е намалено. И това да не е непременно нарушение на закона", казва Маргаритов. 

Разпространеното у нас понятие „промоция” не е термин от Закона за защита на потребителите, предупреди още председателят на КЗП. В закона съществува  т.нар. съобщение за намаление, при което търговецът е длъжен да обяви старата цена, на която стоката да е продавана поне един месец, и новата цена, на която не може да се продава повече от месец.

Когато говорим за промоция, се анализира понятие, извикано от пазарната логика. Това обикновено са случаите, когато компаниите представят на пазара нови продукти. Понякога твърдят, че цената в началото може да бъде по-изгодна, отколкото впоследствие, като стандарт, който ще се възприеме за продажбата в бъдеще", обяснява Маргаритов.

Проблемите по празниците при онлайн покупките идват най-вече от пренатоварването на електронните магазини и особено на куриерските фирми. Точно в тези периоди потребителите сигнализират най-често за неспазване на сроковете за доставка.

Моят съвет към търговците е да повишат капацитета си в тези дни, за да могат да отговорят на всички очаквания. Ако не могат, нека това да е ясно и с достатъчно сериозна информация да предупредят, че е възможно определени покупки да не бъдат доставени в сроковете, които поначало важат за другите периоди на годината”, казва Маргаритов.

Масово при подобни кампании е бързото „изчерпване” на наличностите на най-атрактивните стоки както в търговската мрежа, така и при онлайн магазините.

Един от сигналите за възможно нарушение е процентът на намалението. Когато числото на намалението е много голямо, в много от случаите то не е вярно или стоките, за които се прилага, са много малко. Уговорката „до” за намалението пък може да се окаже на ръба на закона. Все пак според Маргаритов българският пазар е сравнително лоялен към хората, които пазаруват в празничните дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари