Експерт: Не се подвеждайте от големите надписи с проценти за намаления, гледайте цената

1
Какви са потребителските ни права при онлайн пазаруване
Какви са потребителските ни права при онлайн пазаруване Видео: БНТ

Какви са потребителските ни права при онлайн пазаруване

Търговските центрове отвориха врати отново и собствениците на обекти, претърпели сериозни загуби, влизат в борба за клиенти с надеждата, че ще бъде изкупена изостаналата по щандовете зимна колекция.

Логично бяха обявени големи намаления, подсилени и от предстоящия Свети Валентин.

Пазарът е шарен - има реални, има нереални намаления. Голямото предизвикателство за потребителя е как да разпознава и избягва нереалните, а от друга страна - търговецът да има респект от потребителя и неговите изисквания. Това е дългосрочен проблем, който винаги ще съществува, но ние трябва да го ограничим до такава степен, че трудно да намираме подобни примери”, коментира в “Денят започва” Богомил Николов - изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители”.

Той припомни, че правилата за намаление изискват на етикетите да са отбелязани старата цена и цената след намалението. Нещо повече - старата цена трябва да е прилагана месец преди това, за да се избегне изкуственото увеличение и след това нереално намаление. На практика това в момента не може да се направи, защото търговците бяха затворени и не са работили.

Ние винаги съветваме потребителите да не гледат големите надписи с проценти, които са около нас, а да гледат самата цена и да съпоставят цените между конкурентните стоки. Нека се водят от усещането си за справедлива цена”, посъветва Николов.

Пандемията промени сериозно структурата на продажбите - например, хората търсят много повече фитнес уреди и компютри и много по-малко официални облекла, коментира той и добави:

Бумът в онлайн продажбите е толкова голям, че за първи път видят забавяне на доставките в България около коледните празници.”

Какво коментира Богомил Николов за потребителските ни права при онлайн сделки - вижте във видеото!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари