Пловдивски лекари оперират бебе с маймунски гръб

0
Малката пациентка е консултирана от френски медици, които препоръчват да й бъдат направени няколко операции
Малката пациентка е консултирана от френски медици, които препоръчват да й бъдат направени няколко операции Снимка: zdrave.to

Дете на 12 месеца с рядка аномалия бе оперирано в пловдивската университетска болница "Св. Георги". Момиченцето е родено с огромен невус на гърба.

"Това е образувание, покрито с дебели черни косми, каквито имат маймуните. Обхванало е голяма дълбочина от кожата", обясни началникът на клиниката по детска хирургия проф. д-р Пенка Стефанова, цитирана от 24 часа.

По думите й видеозонът не е в състояние да хване подобно изменение на плода в утробата. Малката пациентка е консултирана с френски медици, които били категорични, че интервенцията трябва да е на няколко етапа - във всеки се изрязва малка част от формацията.

След като участъкът заздравее, се прави нова операция. Чуждите медици отхвърлили варианта за свободна пластика с присаждане на кожа на гърба на момиченцето, взета от други части на тялото.

Трудност било и поставянето на експандер за разширяване на кожата, тъй като детето ще търпи болки, а и нямало как да му се обясни, че не бива да лежи по гръб.

Президентът на световната асоциация на детските хирурзи проф. Девендра Гупта, смятан за светило в областта си, е прегледал детето при визитата си под тепетата през ноември м.г. Той също е препоръчал невусът да бъде премахнат със серия операции.

Според проф. Стефанова ще са необходими три-четири. Очакванията й са, че с времето следите от интервенциите ще бъдат заличени.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари