Пловдивчанка роди здраво момиченце след сложна лапарскопска операция

0
Малката принцеса се появи на бял свят с перфектни мерки
Малката принцеса се появи на бял свят с перфектни мерки

31-годишна пловдивчанка роди здраво момиченце, след като по време на бременността си претърпя изключително сложна лапарскопска операция, извършена от екипа на АГ болница „Селена”.

Малката госпожица се появи на бял свят с перфектни мерки – 3210 грама, 48 сантиметра в 08:31 часа на 30 и е 1526-то бебе за годината, поело своя първи дъх в в най-голямата специализирана АГ болница в Южна България. Това се случи в ръцете на същия екип, погрижил се няколко месеца по-рано за здравето и сигурността и на мама, и на бебе, похвалиха се от болницата.

Изключително сме щастливи”, споделиха специалистите от болницата. Те разказват, че се запознали с бъдещата майка на 12 март, в полунощ. Приемат я по спешност, бременна в 4 месец, с остър хирургичен корем и оплаквания за силни болки. Дежурният екип, състоящ се от д-р Даниел Ставрев, д-р Красимира Чалова и д-р Златка Георгиева, преглежда пациентката и разбира, че има нужда от бързи реакции, за да предотврати страшни последици и за бъдещата майка, и за все още нероденото й дете. След започване на операцията откриват 9-сантиментрова миома на матката, с тежка некроза. „Екипът ни не трябва да докосва 2/3 от областта, в която оперира, където кръвоносните съдове са с дебелина 1 сантиметър, за да избегне големи рискове и за двамата пациенти. Нарушаването на такъв съд може да доведе до огромна кръвозагуба за секунди. Сложността на операцията се допълва от състоянието на пациентката, големината и разположението на миомата, както и факта, че това е първа и изключително желана бременност за нея”, обясняват от болницата. Резултатът – миомектомията бива извършена по лапароскопски път. Това е рискът, който поема екипът в тази екстремна ситуация. Операцията обаче е по образец и благодарение на професионализма на лекарите са спасени не само майката и бебето, но и матката на жената.

Всеки ден в болница „Селена“ се раждат средно 10 нови живота и се извършват средно 20 гинекологични операции. При такива числа е лесно да се допусне, че работата, свързана с това, освен отговорност, удоволствие, мисия за нас, се е превърнала и в рутинно задължение. Това обаче никак не е вярно. Чудото на живота продължава да бъде нищо по-малко от чудо. Усмивката на нашите пациенти, които си тръгват здрави и щастливи оттук, озарява и топли целия ни ден, семействата, които разплакани ни благодарят и засипват с прегръдки, насълзяват от радост и нашите очи. Това, че помагаме на щастието да се случва във все по-големи количества, никак не премахва от магията и чара му”, посочиха от болницата.

И допълниха, че подобни истории като тази на 31-годишната майка и новородената й дъщеричка са възможни и се случват по няколко причини – те се обуславят от професионализма и доверието между екипа, от стремежа да предоставят най-добрите грижи в областта на женското, репродуктивното и детското здраве, от факта, че болничната база разполага с най-модерната и добра апаратура на пазара. За подобни истории обаче имат немалка заслуга и майките, които ежедневно оказват доверие на специалистите в „Селена”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари