Лекари в Пловдив спасиха бебе на 2 дни с тежка инфекция

1
Коремчето на момченцето бе пълно с фекалии, обясни началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова
Коремчето на момченцето бе пълно с фекалии, обясни началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова Снимка: iStock

Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” спасиха бебе с вроден перитонит, което било докарано в здравното заведение в много тежко състояние, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова, предаде Монитор.

По думите на медиците това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница на бебе с вроден перитонит. Преди дни било спасено и близначе. Според лекарите една от причините за опасното възпаление при новородените може да е инфекция, която води до поява на тромбоза и перфорация на червото.

Последният случай е с момченцето, което било прието първо в друга болница в Южна България. Оттам то било пренасочено към пловдивската университетска. Бебето било едва на два дни, когато медиците в първото здравно заведение забелязали сериозен проблем в здравословното му състояние. Животът му буквално е висял на косъм и е било въпрос на часове да бъде загубено.

Коремчето на момченцето бе пълно с фекалии. Наложи се да изчистим некротизиралата тъкан и да отворим дупчица в тънкото черво, за да може бебето да се изхожда”, обясниха лекарите от Пловдив.

Момченцето е било първа рожба за младите си родители и след спешната операция се чувства добре и има пълните шансове да се възстанови напълно. Трябва да му бъде направена втора операция, целта на която ще бъде да бъдат възстановена проходимостта на червата му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари