Петър Стоянов: За Прехода мога да кажа, че всичко се промени за добро

0
По онова време българите трябваше да чакат с часове на опашки за банани и портокали
По онова време българите трябваше да чакат с часове на опашки за банани и портокали Снимка: БНТ

За Прехода мога да кажа, че много постигнахме, всичко се промени и то за добро, независимо от изкусителните подмятания колко сме изгубили. Защото по онова време българите трябваше да чакат с часове на опашки за банани и портокали.

Това коментира в предаването ''Панорама'' в ефира на БНТ бившият президент на страната Петър Стоянов /1997-2002/.

"Смятам, че се отървахме от живота в лъжата, а това е невероятно мото. Стандартът на живот е в пряка зависимост от зачитането на законите, борбата с корупцията, защото това са все неща, които деморализиат цяла една нация. Така че думата преход за мен съвършено незаслужено е станала мръсна дума. Младите напускат България и отиват в Европа - Париж, Берлин, Лондон, Амстердам, но те не напускат заради нас, първото поколение демократични политици, а защото не въведохме европейските ценности с достатъчна твърдост и те сега заминават за Западна Европа в търсене на повече справедливост и по-малко корупция'', обясни още Стоянов.

"Хората, които обитаваме Европа, се страхуваме да не бъдем заслепени от безсмъртието на европейската цивилизация, мислейки си, че никога няма да я застигне съдбата на Спарта или Рим. Проблемът е, че не се мисли за Европа от цивилизационна гледна точка, а силата на Европа лежи на два стълба и това са плурализмът и критическото мислене'', допълни още бившият ни държавен глава.

"Може би е непосилно за хората да прогнозират какво ще се случи в бъдещето и как ще се развият събитията през следващите 20, 30 или 50 години, но трябва да работим за доброто'', завърши Петър Стоянов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари