Печален рекорд за България

2
Три български региона са с най-ниска продължителност на живота в целия Европейски съюз
Три български региона са с най-ниска продължителност на живота в целия Европейски съюз Видео: NOVA

Три български региона са с най-ниска продължителност на живота в целия Европейски съюз. Данните са на "Евростат".

В Северозападния регион хората живеят средно до малко над 73 години. В Югозападния регион продължителността на живота е около 74 години. Същата е продължителността на живота и в регион Северноцентрален, показва европейската статистика, предава NOVA.

Според анализа средната продължителност на живота в Европейския съюз е била 81 години. У нас средната продължителност на живота през 2016 г. е била само 75 години, което отново ни поставя в дъното по продължителност на живота в евросъюза.

Цена Врачева е на 74 години и е пенсионирана учителка по математика. Живее в село Гергини на 10 км от Габрово. Тя има свое обяснение за продължителността на живота у нас и застаряването на нацията.

„За продължителността на живота да няма излишно напрежение, защото всяка стресова ситуация и всяко напрежение изхабяват. Количествените натрупвания водят до качествени изменения”, обясни тя.

Продължителността на живота зависи от няколко фактора- от устойчив икономически растеж, от богатство, от качествена здравна грижа и достъп до добра медицина, категорични са експертите. Една от основните причини за намаляване на продължителността на живота у нас е бедността.

Устойчиво бедният човек започва да се отказва от много от нещата, които  гражданите на развитите общества правят. Например да се грижи за здравето си”, обясни антропологът Харалан Александров.

Необходимо е въвеждането на активна и проактивна здравна политика, колкото и да изглежда непазарно и дори да навява спомени от социализма, твърди антропологът.

„Аз понеже съм от това поколение, което много ясно помни- мереха ни, теглеха, караха ни да се оплезим в училище, задължително един път в месеца ни преглеждаха зъбите, даваха ни мляко с калций там и не знам с какво да ни подхранват т.е. цялата тази политика някои я наричат хигиена, другия наричат здравна промоция и е крайно време да започва да се връща, каза още Александров.

Държавата търси вариант за справяне с проблема.

 „Инфраструктурата и пътищата да изпреварят демографските процеси и хората да останат там, където живеят, там да работят и да имат добра инфраструктура, по която да се движат”, каза регионалният министър Петя Аврамова.

Продължителността на живота е пряко свързана с друг проблем - застаряването на нацията. Според данни на НСИ най-висок процент на застаряващо население у нас на възраст над 65 години е регистриран в областите Видин - 29 на сто от хората там са над 65 години, Габрово със застаряващо население 28%, в Кюстендил и Ловеч хората на възраст над 65 години са 26 на сто от населението в областта.

Към момента данните показват, че с най-нисък дял на възрастно население в страната са София и Варна.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари