Париж забрани отдаваните под наем електрически тротинетки

3
Над 90% от жителите на френската столица гласуваха за забраната по време на референдум
Над 90% от жителите на френската столица гласуваха за забраната по време на референдум

Над 90% от жителите на френската столица гласуваха за забраната по време на референдум

Жителите на Париж гласуваха за забрана на отдаваните под наем електрически тротинетки в града си, нанасяйки удар на фирмите от този бизнес, предаде ВВС, цитиран от БГНЕС.

Почти 90% от гласувалите в неделя подкрепиха забраната на устройствата, захранвани с батерии, показват официалните резултати. Референдумът беше свикан в отговор на нарастващия брой ранени и убити хора с електрически скутери във френската столица.

Париж беше един от първите градове, в които бяха въведени тези превозни средства.

Критиците твърдят, че те причиняват повече вреда, отколкото полза. Все по-голямо безпокойство предизвиква начинът, по който някои хора управляват тротинетките - навлизат в трафика, пречат на пешеходците по тротоарите и развиват скорост до 27 км/ч.

Водачите често не носят каски, а деца на 12-годишна възраст могат законно да ги наемат.

Имаше и критики, че групи от паркирани е-скутери пречат на движението по тротоарите.

През 2021 г. 31-годишна италианка беше убита, след като беше блъсната от е-скутер, превозващ двама души. Тя падна и удари главата си в тротоара, като получи сърдечен арест.

Но операторите на е-скутерите твърдят, че превозните средства съставляват малка част от общите пътнотранспортни произшествия в града.

Кметът на Париж Ан Идалго свика референдум, на който гласоподавателите можеха да кажат дали са за или против свободно движещите се електрически тротинетки. Частните превозни средства не са засегнати от гласуването.

Опасявайки се, че техните предимно млади клиенти няма да излязат да гласуват, трите основни оператора - Lime, Dott и Tier - използваха социалните медии, за да призоват хората да гласуват в тяхна полза. Освен това те предложиха безплатни пътувания през целия ден в неделя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари