Отменени полети и затруднен трафик в Испания заради снежната буря

0
Наложи се властите да спасяват 65 души от ферибот, който се удари в подводни скали и леко се наклони през нощта при опит за приближаване до кея на остров Гран Канария
Наложи се властите да спасяват 65 души от ферибот, който се удари в подводни скали и леко се наклони през нощта при опит за приближаване до кея на остров Гран Канария Снимка: БТА

Очаква се усложняване на обстановката през уикенда

В Испания днес беше обявена висока степен на тревога заради бурята Филомена, която затрупа по-голямата част от страната със сняг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Снеговалежите нарушиха трафика по суша, море и въздух. Властите предупредиха, че обстановката може да се усложни още повече през уикенда.

В части от Централна Испания, в това число и столицата Мадрид, се очаква снеговалежите да продължат над 24 часа, докато бурята Филомена се придвижва на север от Гибралтарския проток.

Обилните снеговалежи в някои части на страната започнаха вчера. До днес по обед заради снега трафикът по 270 пътища в страната бе нарушен, а над 40 полети бяха анулирани или закъсняваха.На Канарските острови пък бурята донесе проливни дъждове и силни ветрове, както и гигантски вълни. Наложи се властите да спасяват 65 души от ферибот, който се удари в подводни скали и леко се наклони през нощта при опит за приближаване до кея на остров Гран Канария. Хората на борда на ферибота - пътници, сред които бебе, и шестима членове на екипажа - трябваше да чакат 14 часа, защото лошото време затрудняваше операцията по спасяване. Накрая те бяха докарани на брега живи и здрави.

В Толедо, главен град на областта Кастилия Ла Манча, властите повикаха на помощ армията, за да разчисти пътищата и забраниха движението на коли, които не са със зимни гуми и вериги.

Според метеорологичната служба на Испания до 20 сантиметра сняг може да се натрупат на много места в страната, а в планинските райони снежната покривка може да достигне 50 сантиметра. Бурята се очаква да отслабне и да се придвижи на североизток до неделя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари