Рекордни студове в Китай и Испания, снежна буря в Япония

0
Над 500 полета отменени в Япония заради снежна буря
Над 500 полета отменени в Япония заради снежна буря

Времето се разваля и у нас, валежите на много места ще направят пътищата мокри и хлъзгави

Китайската столица Пекин преживява необичайни зимни студове, каквито не са регистрирани от 1966 г. насам, съобщи ТАСС, като се позовава на метеорологичното управление на града, предава Dir.bg.

Според данните на службата сутринта в четвъртък в някои райони на Пекин температурата на въздуха е спаднала до почти минус 20 градуса. Заради силния вятър температурата се усеща още по-ниска - около минус 30 градуса.

В социалните мрежи местните жители са започнали да сравняват времето в Пекин с Антарктида. Синоптиците препоръчват на жителите и на гостите на китайската столица да се обличат топло и да се постараят да не престояват дълго време извън отопляваните помещения, за да избегнат преохлаждане и измръзване.

Снежна буря в Япония

Поне 546 полета бяха отменени днес от японските летища заради силна снежна буря, съобщи ТАСС, като се позовава на телевизия Ен Ейч Кей (NHK).

Лошото време е обхванало крайбрежието на Японско море, както и района на северния остров Хокайдо. Във връзка с това местните авиокомпании са отменили 460 полета, планирани за четвъртък, както и 86, планирани за петък.

Според телевизията областта на ниско атмосферно налягане, предизвикваща бурята, може да се запази на територията на страната до 9 януари.

Застудяване и в Европа

Испанската държавна метеорологична агенция обяви в четвъртък тревога на територията на почти цялата държава заради снеговалежи, застудяване и силен вятър. Рекордно ниска температура от минус 34,1 беше измерена от метеорологична станция в испанските Пиренеи вчера. Станцията е в каталунския район Лейда, а температурата ле измерена в 5,19 ч. сутринта в областта Арагон.Държавна метеорологична агенция заяви, че толкова ниска температура не е измервана на Пиренейския полуостров. Предишната най-ниска температура в Испания също е измерена в провинция Лейда - минус 32 градуса през 1956 г.

Времето се разваля и у нас

Задава се промяна на времето у нас. Днес ще е предимно облачно и дъждовно. Валежите на много места ще направят пътищата мокри и хлъзгави. Това важи особено за Западна България. По високите места и проходите са възможни заледявания на пътната настилка, затова шофирайте внимателно. Ако сте в планинските райони, не подценявайте зимната обстановка.

Днес в планините ще вали дъжд, а на височина над 1000 метра - сняг. Прогнозата е за силен вятър, а по билата - и бурен.

Валежите и застудяването ще продължат и в следващите дни. До понеделник включително на много места дъждовете ще са смесени със сняг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари